Potpisani ugovori za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš obišao je danas radove na izgradnji zgrade u naselju Pećani, u Prijedoru, koja se gradi u okviru potprojekta BHZ Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpisani su i ugovori sa korisnicima za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica u okviru realizacije Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH 2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ukupne vrijednosti 1,5 miliona KM.

Prijedor je prvi grad u kome se gradi višestambeni objekat sa 50 stanova, od devet lokalnih zajednica u entitetu Republika Srpska, a koje su obuhvaćene potprojektom BHZ-stanogradnja.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš je rekao da radovi na zgradi u prijedorskom naselju Pećani teku planiranom dinamikom.

“Ovdje smo već skoro u završnoj fazi, u zgradi koja će imati 50 stanova, a do kraja godine bi zgrada trebala biti završena”, rekao je Čordaš.

Dodao je da riječ o projektu vrijednom oko dva miliona evra, te istakao da se nada da će se brzo početi sa realizacijom novog projekta, odnosno izgradnje još dva stambena objekta u naselju Raškovac, sa 32 stambene jedinice i jedna sa 20 stanova.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je Grad Prijedor prvi obezbjedio lokaciju, te sve što je potrebno za izgradnju zgrade.

“Projekat se prvo realizuje u Prijedoru i ovo je projekat od ogromnog značaja za izbjeglice i raseljena lica. Objekat je započet u novmebru prošle godine i evo svi rokovi će sigurno biti ispoštovani”, istakao je Đaković.

Jedan od korisnika koji je danas potpisao ugovor je Josip Bjelanović iz sela Šurkovac kod Prijedora. Stanuje u neuslovnoj kući, živi sam i veoma ga raduje što će konačno imati kvalitetan krov nad glavom.

Takođe jedna od korisnica Mara Briševac potpisala je danas ugovor za izgradnju kuće u selu Kalajevo.

“Kuća mi je sravnjena, nemam ništa i valjda ću konačno imati svoju kuću i svoj mir“, rekla je Briševac, koja trenutno živi kao podstanar.

Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora je rekao da su potpisani ugovori sa korisnicima projekta za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH 2.

“Njima će se objekti ili rekonstruisati, ili ponovo izgraditi. Ovo je drugi dio projekta koji se rješava u Prijedoru, a koji je namijenjen za pripadnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, dok će u stanove useljavati izbjeglice iz Hrvatske srpske nacionalnosti, te ljudi iz socijalno-ugroženih kategorija“, rekao je Đaković.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš je naglasio da će se u slijedećih godinu dana u Prijedoru izgraditi 155 stambenih jedinica za sva tri naroda i ostale. Vrijednost svih projekata je oko 6,6 miliona KM koje će imeplementirati Minstarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

“Do kraja godine vjerujem da će prvih 50 korisnika izbjeglih iz Hrvatske, raseljenih i socijalno-ugroženih useliti u stanove u zgradi na Pećanima. Biće izgrađen još jedan objekat sa 32 stambene jedinice, na čemu ćemo početi raditi u naredna dva mjeseca. Napraviće se i jedna zgrada za korisnike našeg alternativnog smještaja, to su kreditna sredstva, a zgrada će imati 20 stanova. Svi stanovi su tipa socijalnog stanovanja, a njihov vlasnik će biti grad Prijedor. Potpisali smo i ugovore sa korisnicima za projekat BH 2, a vjerujem da će obnova i gradnja 37 stambenih jedinica takođe brzo početi, a vrijednost je 1.025.000 KM, a radi se po sistemu ključ u ruke i to nisu tipske kuće, već se radi kuća kakva je bila prije“, naveo je Čordaš.

U okviru Potprojekta BHZ Regionalnog programa zbrinjavanja biće izgrađena 284 stana u devet gradova i opština Republike Srpske: Prijedoru, Foči, Banjaluci, Brodu, Gradišci, Derventi, Bileći, Vlasenici i Bijeljini.

Implementator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a Potprojekat BHZ se odnosi na stanogradnju i namijenjen je zbrinjavanju najugroženijih kategorija izbjeglih i raseljenih lica.

Vrijednost izgradnje 284 stambene jedinice iznosi oko 13 miliona konvertibilnih maraka.

(Izvor: AA)

Komentari