Federalni zavod za statistiku i ‘Horizont 2024’ potpisali Sporazum o saradnji

U prostorijama Federalnog zavoda za statistiku u Sarajevu danas je potpisan Sporazum o saradnji između Federalnog zavoda za statistiku i Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024”.

Sporazum koji su potpisali Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku i Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” omogućava saradnju u pripremanju i sprovođenju projekata kojima su predviđene razmjena znanja i iskustava u naučnim, statističkim i stručnim ekonomskim, privrednim i socijalnim oblastima od zajedničkog interesa kao što je između ostalog organizacija i održavanje Međunarodne konferencije o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja će biti održana od 06. do 08. novembra u Sarajevu.

Kremić je istakao kako potpisivanje Sporazuma predstavlja korak naprijed ka ostvarivanju transparentnosti rada Federalnog zavoda za statistiku putem Saveza nevladinih organizacija “Horizont 2024”.

– Cilj Federalnog zavoda za statistiku jeste da se otvaramo kako javnom tako i privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini pri čemu će podaci do kojih mi dolazimo u saradnji sa Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine dobiti na kredibilitetu. Ovo je samo nastavak uspješne saradnje sa “Horizontom 2024” kao i sa Agencijom za statistiku BiH i Republičkim zavodom za statistiku što nam otvara put prema svim subjektima i korisnicima naših podataka. Cilj nam je da i u narednom periodu jačamo saradnju konkretnim projektima od zajedničkog interesa – istakao je Kremić koji je posebno naglasio važnost regionalne saradnje kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za zemlje regije.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” Senad Tafro izrazio je zahvalnost Federalnom zavodu za statistiku na ukazanom povjerenju uz očekivanja kako će se uspješna saradnja nastaviti i u periodu koji je pred nama.

– Potpisivanje ovog Sporazuma najbolji je pokazatelj kako je naš kvalitetan i transparentan rad prepoznat od jedne izuzetno važne institucije kao što je Federalni zavod za statistiku. Trudit ćemo se i u budućnosti da opravdamo ukazano povjerenje i da se građanima Bosne i Hercegovine, ali i regije predstavimo sa projektima od javnog interesa – dodao je Tafro.

Potpisivanju Sporazuma prisustovali su i Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH i Azra Bećirović, koordinator projekta Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku (TIS).

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari