Norveški investitori zainteresirani za IT sektor, energetiku i drvni sektor

Zamjenica ambasadora Norveške u BiH Signe Engli razgovarala je s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o prijedlozima zajedničkog rada na privlačenju norveških investitora u BiH, te na projektima kojima je cilj pored norveških investitora, uključiti i bh. dijasporu iz Norveške da investira u BiH.

Norveški investitori su zainteresirani za IT, energetiku, drvni sektor s fokusom na proizvodnju namještaja i poljoprivredni sektor BiH. Stoga je zatražena uska suradnja na intenzivnijem prezentiranju mogućnosti za ulaganje, te na uspostavljanju suradnje s privrednim i industrijskim komorama Norveške radi promocije privrednih sektora BiH, u čemu će učestvovati FIPA.

Dosadašnja ulaganja Norveške u BiH iznose tek 10,5 miliona KM, dok u 2016. nije bilo registriranih ulaganja. Prva norveška investicija u BiH je Norfish Blagaj, dok Arifagić Investment Trnopolje, Kozarac, predstavlja investiciju bh. dijaspore iz Norveške, koju je finansijski podržala Vlada Norveške.

Za 2018. godinu, Vlada Norveške je odredila značajna grant sredstva za ekonomski razvoj BiH i otvaranje novih radnih mjesta. Očekuje se suradnja s nadležnim institucijama BiH kako bi se zajednički identificirali ključni razvojni projekti.

Zamjenica ambasadora je također istakla da postoji veliki interes za uvozom poljoprivrednih proizvoda iz ekološkog uzgoja iz BiH, te je potrebno raditi više na povezivanja privrednika dvije zemlje, saopćeno je iz FIPA-e.

(Izvor: Fena)

Komentari