Kontrole i u septembru s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno

Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i u toku septembra nastavili su timske kontrole koje provode s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno na području Kantona Sarajevo.

 U postupku 480 inspekcijskih nadzora izdali su 146 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 142.653 KM, kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Vršenjem inspekcijskih nadzora izdali su: 87 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o radu FBiH, 39 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, 10 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, tri prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o mjeriteljstvu FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakon o obrtu FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o zapošljavanju stranaca FBiH i jedan prekršajni nalog zbog kršenja odredaba Zakona o kontroli cijena FBiH.

– Kantonalni inspektori rada su prilikom navedenih kontrola otkrili 51 neprijavljenog radnika, te zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 99 prekršajnih naloga, od čega 97 zbog kršenja Zakona o radu FBiH i dva zbog kršenja Zakona o zapošljavanju stranaca. Za šest subjekata koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa tržišno-turistički inspektori su donijeli rješenja o zabrani rada – kazala je Brdarić.

Pojačani nadzori na navedene okolnosti bit će nastavljene i u predstojećem periodu uz pravovremeno izvještavanje javnosti i Vlade KS, poručili su iz KUIP-a KS.

(Izvor: Fena)

Komentari