Fatić na sastanku sa Ramakićem: Zajedničkim snagama jačati tržište u BiH i regiji

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH danas se sastao sa Kasimom Ramakićem, uspješnim privrednikom i članom Privredne komore Austrije koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji duži niz godina živi i radi u Austriji. Susret je upriličen u prostorijama Agencije za statistiku BiH u Sarajevu, a tema sastanka između ostalog bila je Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja će od 06. do 08. novembra biti održana u hotelu Holiday u Sarajevu.

Konferencija, čiji je jedan od partnera Agencija za statistiku BiH, na jednom će mjestu okupiti predstavnike investicijskih fondova, privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, ambasada, institucija za investicije, unverziteta, međunarodnih organizacija, kompanija, kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Ramakić je na samom početku istakao kako najveće šanse za prosperitet, kvalitetan nastup i uspjeh u određenom poslovnom poduhvatu imaju oni kolektivi koji su srodni, koji se udružuju i koji na tržištu nastupaju zajedničkim snagama jer svako novo tržište je zahtjevno, skupo, traži puni angažman i doprinos i kao takvo jednostavno ne prašta ni najmanju pogrešku.

Zbog ranije preuzetih obaveza, Ramakić neće biti u mogućnosti prisustvovati Međunarodnoj konferenciji.

– Prije svega želim reći kako mi je žao što sam spriječen biti dio jedne ovakve pozitivne priče. Ipak, bez obzira na to, pozdravljam i dajem podršku projektu jer će ovo biti prava prilika da se animira država, bh. privreda, bh. tržište, da se razmijene mišljenja i iskustva, te da se učesnici konferencije još bolje upoznaju, usaglase, odnosno da zajedničkim snagama se najprije osmisli jasan plan kako nastupati na regionalnim pa zatim i na evropskim i svjetskim tržištima. Bez ikakve sumnje, svi zajedno imamo ogroman potencijal koji nije dovoljno iskorišten i koji je potrebno plasirati u javnost, a upravo ovu Međunarodnu konferenciju vidim kao idealnu priliku za to. Nažalost, neću biti u Sarajevu za vrijeme održavanja Međunarodne konferencije, ali sam siguran kako je ovo samo početak naše uspješne saradnje. Na raspolaganju sam za sve buduće projekte – jasan je bio Ramakić koji u Austriji radi i kao nastavnik te je posebno naglasio značaj obrazovanja koji se dodatno može povezati sa aktuelnim temama Konferencije.

Fatić je iskazao zadovoljstvo što ima priliku ugostiti uspješnog kolegu koji odlično poznaje bh. i austrijsko tržište te je kao takav u mogućnosti prenijeti vlastita iskustva i u periodu koji je pred nama, aktivno se uključiti u slične projekte.

– Svi zajedno moramo biti vrijedni, moramo raditi na jačanju tržišta u BiH i regiji u kontekstu privlačenja stranih investicija i stvaranja jednog kvalitetnog poslovnog okruženja koje će biti prepoznato ne samo od privrednika u BiH već i svih drugih zainteresovanih investitora i ulagača iz inostranstva. Cilj nam je napraviti platformu za zajednički nastup na trećim tržištima, a upravo je statistika jedna od osnovnih podloga za kreiranje takvih politika jer bez relevantnih podataka nikome nismo u mogućnosti biti ozbiljna konkurencija – istakao je Fatić.

Naglašena je intencija Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku (TIS) da predstavnici Foruma učestvuju na drugim relevantnim regionalnim i međunarodnim konferencijama i to ne samo kao organizatori već i kao partneri. Ostavljena je mogućnost da TIS u budućnosti bude učesnik srodnih konferencija na kojima bi bile obrađene teme od javnog značaja.

Sastanku su prisustvovali i Alen Mrgud, šef odsjeka u Agenciji za statistiku BiH i Azra Bećirović, koordinator projekta Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku (TIS).

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari