OHR: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske s Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH Mario Brkić.

U izjavi za Fenu je ponovio raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i suzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio neustavnim 9. januar kao Dan Republike Srpskem u Banjoj Luci za danas je planirana manifestacija kojom se obilježava neustavni Dan RS-a.

Planirano je da danas entitetski predsjednik Milorad Dodik uruči odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a u popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija, kao i prijem.

(Izvor: Fena)

Komentari