Potpisan Memorandum o izmirenju troškova prevoza radnika

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović potpisao je jučer u Banjaluci, u ime Vlade RS-a, Memorandum o izmirenju obaveza nastalih povodom izvršenja odluka Ustavnog suda RS-a vezano za izmirivanje troškova prevoza radnika, sa predstavnicima granskih sindikata, javlja Anadolu Agency (AA).

Memorandum su potpisali predsjednici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Dragan Gnjatić, Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić, Sindikata uprave Božo Marić i Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

“Memorandum predviđa da se naknada troškova prevoza, prilikom dolaska na posao i povratka sa posla, isplaćuje u skladu sa odredbama posebnih kolektivnih ugovora, i to za radnike kojima je mjesto stanovanja udaljeno od radnog mjesta preko četiri kilometra, u visini pune cijene prevozne karte u javnom saobraćaju ili ugovorene cijene mjesečne karte kod ovlašćenog prevoznika”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva pravde RS-a.

Potpisnici Memoranduma su se saglasili da se obaveze nastale radi izvršenja odluka Ustavnog suda RS-a za period 2016. i 2017. godine, a koje nisu utužene, počnu izmirivati nakon realizacije Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda zaključenog dana, 21. aprila 2017. godine, i to u šest rata.

“Vlada RS-a uvažavajući dosadašnju međusobnu saradnju i nužnost postojanja socijalnog dijaloga na partnerskim osnovama, izražava spremnost da i ubuduće sa sindikatima razgovara o svim pitanjima vezanim za ostvarivanje prava i obaveza propisanih kolektivnim ugovorima”, navodi se u saopštenju.

(Izvor: AA/Foto: Ilustracija AA)

Komentari