Salkić osudio govor mržnje Dodika i pozvao OHR da spriječi najavljeni referendum

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska tokom zvanične posjete Gacku, oštro je osudio govor mržnje predsjednika RS-a Milorada Dodika prema Bošnjacima i pozvao Ured visokog predstavnika u BiH da reaguje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Salkića, Dodik je govoreći o najavljenom referendumu iznio “do sada najozbiljnije prijetnje kazavši kako Bošnjaci ukoliko žele živjeti u ovome entitetu moraju izaći na referendum čije su održavanje najavile vlasti RS”.

– Pred parlamentarne izbore 2014. godine na jednom skupu Milorad Dodik je zaprijetio Bošnjacima da će vlast pratiti kako će Bošnjaci glasati. Nakon izbora, kada je SNSD zbog negiranja bosanskog jezika i negiranja identiteta Bošnjaka, izgubio utku za člana Predsjedništva BiH, vlast RS je odjednom proširila i pojačala diskriminaciju nad Bošnjacima, na područja gdje je do tada nije bilo. Radikalizirali su kompletno društvo, plašeći Bošnjake nepotrebnim policijskim akcijama pretresa kuća i hapšenjima. Razmjere strateškog isključivanja Bošnjaka iz svih životnih tokova su izuzetno velike – ističe Salkić.

Dodaje kako mu je, “kao potpredsjedniku entiteta i čovjeka koji je dobio najveću podršku Bošnjaka u RS-u, dužnost da obavijesti javnost da u ovom trenutku vlasti RS provode tajnu i vrlo dobro sinhronizovanu akciju oduzimanja lovišta Bošnjacima”.

– Ostankom bez lovišta, koja su odlukom vlasti sukcesivno gase upravo tamo gdje su naseljeni Bošnjaci, bošnjačko stanovništvo na tome prostoru gubi pravo na lovačko naoružanje. Pri tome, kroz lovačka društva i zaštitarske agencije vlasti dopuštaju ubrzano naoružavanje Srba. Radikalizacija u institucijama i medijima RS dostigla je kritični nivo i možemo je mjeriti samo sa onom iz 1992. – naglašava Salkić.

Prema njegovim riječima, “najnovije prijetnje, u kojima se kaže da ako Bošnjaci misle da žive u RS trebaju izaći na referendum o devetom januaru, govore da je Dodik ušao u najozbiljniju fazu radikalizacije koja može imati pogubne posljedice”.

Salkić je također uputio poziv Uredu visokog predstavnika u BiH.

– Poručujemo Miloradu Dodiku da se Bošnjaci ne boje ni njega, ni njegovih prijetnji i da neće izaći na Referendum. Bošnjaci 9. januar doživljavaju kao dan zla, kada je donijeta odluka da oni budu protjerani iz svojih domova, svojih sela i gradova, da budu ubijani… Visokog predstavnika za BiH otvoreno pitamo da li još uvijek u BiH važi Dejtonski mirovni sporazum. Ako postoji zašto OHR, kao vrhovni tumač Dejtona, toleriše ovoliki stepen mržnje, prijetnje i zaoštravanje situacije. OHR mora preuzeti odgovornost za eventualne posljedice ove radikalizacije. Čak i srpski političari izražavaju strah da će ova politika koju vode vlasti RS-a izazvati oružane sukobe – navodi Salkić.

On je međunarodne faktore pozvao da “zauzmu stranu” odnosno izjasne se da li podržavaju politiku mira ili destrukcije.

– Poručujemo i OHR-u i Miloradu Dodiku da su Bošnjaci kroz historiju naučili mnogo toga i da više nikada neće napustiti svoja ognjišta. Pozivam OHR da u interesu mira, stabilnosti i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma poništi odluku o održavanju Referenduma u RS i tako izbjegne mogućnost da bude talac politike Milorada Dodika. Međunarodna zajednica se u ovom trenutku, pružajući podršku onima koji ruše mir i izazivaju međunacionalnu mržnju, nalazi u opasnosti da u Bosni i Hercegovini ponovi greške koje je pravila u periodu 1992.-1995. Bošnjaci su se vratili na svoja ognjišta i žele da žive na njima u miru i toleranciji, gradeći stabilno društvo, jednakih mogućnosti za sve. To će zauvijek biti naš cilj i naša politika. Očekujemo da i međunarodni faktor odabere koju će politiku podržavati – politiku mira ili politiku destrukcije i destabilizacije – zaključuje Salkić.

AA

Komentari