Četiri partnera će formirati koalicionu vlast u Iraku

Šiitski lider Muqteda al-Sadr vodi intenzivne pregovore o formiranju nove vlade Iraka, a najavljeno je da bi u kabinet u Bagdadu trebala ući četiri koaliciona partnera, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima u Iraku 12. maja pobijedila je Sadrova koalicija Sairoon sa osvojena 54 zastupnička mjesta u parlamentu. Na drugom mjestu je koalicija Fatih koju predvodi Hashd al-Shaabi sa 47 mjesta, a treća je sa 42 parlamentarna mandata koalicija Nasr koju vodi irački premijer Al-Abadi. Koalicija nacionalne mudrosti dobila je 20 zastupničkih mjesta, a na njenom čelu je šiitski lider Ammar al-Hakim.

Šiitski lideri Sard i Al-Hakim su se ranije sastali u Najefu i postigli dogovor o zajedničkom traženju dodatnih koalicionih partnera.

Glasnogovornik Koalicine nacionalne mudrosti Muhammed Jamil Mayyahi jutros je saopćio da će u narednih 72 sata biti finaliziran koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju u parlamentu i formiranju vlade u čijem sastavu će biti koalicije Sairoon, Fatih, Nasr i Nacionalna mudrost.

Sadr je sinoć doputovao u Bagdad i održao odvojene sastanke s aktuelnim premijerom Al-Abadijem i liderom koalicije Fatih Hadijem Amirijem.

Neimenovani izvori javljaju da je Sadr Al-Abadiju uvjetno ponudio novi mandat na funkciji premijera. Navodno je zauzvrat tražio da Al-Abadi istupi iz Islamske partije.

Shodno Ustavu Iraka, predsjednik te zemlje u roku od 15 dana od održavanja izbora treba sazvati konstitutivnu sjednicu parlamenta. Novi saziv parlamenta u roku od 30 dana treba održati indirektne predsjedničke izbore, a novi predsjednik Iraka će imati rok od 15 dana da imenuje mandatara za sastav nove vlade.

(Izvor: AA)

Komentari