Erdogan: Turska nastavlja s ekonomskim rastom od 7,4 posto

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska u potpunosti provodi ekonomiju slobodnog tržišta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je zemlja koja provodi ekonomiju slobodnog tržišta sa svim njenim pravilima i institucijama”, rekao je Erdogan na iftaru upriličenom za nekadašnje turske zastupnike.

Istakao je i da Turska ima sve potrebne mehanizme da smanji valutne fluktuacije u kratkom vremenskom periodu.

“Fluktuacije deviznog kursa su posljedica globalnih faktora i nisu povezane samo s Turskom”, rekao je turski predsjednik.

Dodao je i kako djelimične valutne fluktuacije nisu u skladu s ekonomskom realnošću Turske.

“Turska je prošle godine ostvarila ekonomski rast od 7,4 posto, a rast je i dalje na tom nivou. Krajem aprila smo imali izvoz veći od 161 milijarde dolara, a do kraja godine će premašiti 170 milijardi”, kazao je Erdogan.

Dodao je da ove godine u Turskoj očekuje preko 40 miliona turista, a prihode od turizma veće od 30 milijardi dolara.

“Naš javni dug iznosi 8,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i po tome smo u boljoj poziciji od većine razvijenih zemalja”, rekao je predsjednik Turske.

“Neka se niko ne osvrće na glasine kojima se žele uznemiriti naši građani. Turska zasigurno pazi na svoju makroekonomsku stabilnost”, kazao je Erdogan, apelujući na građane da ne mijenjaju domaću valutu za stranu.

“Odavde se obraćam svim našim građanima. Molim vas da domaću valutu ne mijenjate za stranu. Nastavimo djelovati s našom domaćom valutom. To je patriotizam”, rekao je turski predsjednik.

Centralna banka Turske je ranije u srijedu saopćila rast kamatne stope za tri posto.

Odluka Centralne banke je uslijedila nakon historijskog rasta kursa američkog dolara naspram turske lire, pa se trenutno za jedan dolar dobiju 4,93 lire.

(Izvor: AA)

Komentari