Inzko: Snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju i u BiH

Mir je više od pukog odsustva rata, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji o budućnosti BiH upriličenoj na Univerzitetu u Oxfordu ocjenjujući da osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno zahtijeva fundamentalne političke promjene.

Dodao je da lideri trebaju prestati živjeti u prošlosti i da umjesto toga trebaju odlučno krenuti ka budućnosti, navodeći da su proaktivni angažman međunarodne zajednice i saradnja sa izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Daytona.

– Postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu – naglasio je, dodajući da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako bh. lideri budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju, ali i također međunarodna zajednica bi “trebala biti spremna i da detaljnije definira reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed”.

Pomaci su prijeko potrebni, istaknuo je, da bi se podržao pravosudni sistem u cilju osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu.

– Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde. Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u BiH – stav je visokog predstavnika u BiH.

Sugerirao je da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost, a progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao bi smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama.

Inzko je odao priznanje za nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

(Izvor: Fena)

Komentari