Tayyip Erdogan proglasio pobjedu na izborima u Turskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u Istanbulu nakon prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj istakao da su mu glasači ponovo ukazali povjerenje da vodi zemlju, na čemu im je iskazao zahvalnost, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poznati su nezvanični rezultati izbora. Prema tim rezultatima, narod mi je povjerio funkciju predsjednika”, kazao je Erdogan.

Poručio je kako su glasači u Turskoj u velikom broju izašli na birališta i na taj način cijelom svijetu održali lekciju iz demokratije.

“Odzivom od blizu 90 posto Turska je cijelom svijetu održala lekciju iz demokratije”, rekao je Erdogan, dodajući da su sigurnost na biračkim mjestima i sloboda glasanja veliki odraz snage turske demokratije.

“Mom narodu još jednom čestitam na pobjedi demokratije 24. juna”, istakao je turski predsjednik, izrazivši želju da rezultati izbora budu od koristi državi i narodu.

“Zahavljujem se svima koji su svojim glasovima dali svoj doprinos da se vijori zastava demokratije. Nastavit ćemo zajedno s narodom koračati na putu svijetle budućnosti Turske”, kazao je Erdogan.

Na kraju je naglasio da će i dalje na svakom koraku nastaviti ulagati napore kako bi Turska ušla u društvo deset najrazvijenih zemalja svijeta.

“Tursku smo spasili od kandži pučista, od plaćenih političko-ekonomskih ubica, uličnih bandi i terorističkih organizacija i nama nema stajanja sve dok je ne napravimo jednom od 10 najrazvijenih zemalja svijeta”, kazao je Erdogan.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 52,93 posto osvojenih glasova na osnovu 93,74 posto prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 30,62 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 7,9 posto glasova, te kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,46 posto.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,95 posto glasova.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 33,97 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

(Izvor: AA)

Komentari