Beč u potrazi sa startupovima sa ‘energijom’

Promijenjeno ponašanje klijenata, konkurencija i digitalizacija posljednjih godina donijele su novu dinamiku na tržište električne energije. Tako je bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ u potrazi za startup firmama u oblasti razvoja novih poslovnih modela i ove godine organizovalo konkurs „Innovation Challenge 2018“.

Plan je da mlada preduzeća iz cijelog svijeta sa stručnjacima iz preduzeća „Wien Energie“ isprobaju nova energetska rješenja. Fokus konkursa čine oblasti pametna infrastruktura, e-mobilnost, rad 4.0, fotonaponski paneli i inteligentna rješenja za potrošače.

„Mi smo u potrazi za startupovima sa ‘energijom’! Zajedno želimo da razvijemo pametna energetska rješenja za naše klijente“, kaže Michael Strebl, predstavnik bečkog preduzeća „Wien Energie“.

„Kreativnost i fleksibilnost startupova u kombinaciji sa našim znanjem i iskustvom nude najbolje preduslove!“

Cilj konkursa je izrada konkretnih poslovnih modela i usluga u oblasti energetike koji će biti sprovedeni od strane stručnjaka i startup preduzeća. Prijava za startup preduzeća traje do 15. jula 2018. godine na stranici www.innovation-challenge.wienenergie.at.

Deset najboljih startupova biće u septembru pozvani u inovativni kamp gdje će zajedno sa ekspertima iz oblasti energetike moći tri dana da rade na izradi svojih ideja.

Potom će komisija izabrati pet projekata koji najviše budu obećavali, a startupovi će do kraja godine moći da razviju prototip koji će biti predstavljen u velikom finalu.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Wien Energie/Daniel Willinger)

Komentari