Tayyip Erdogan započinje novi mandat predsjednika Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas će položiti zakletvu i svečanom ceremonijom u Predsjedničkoj palati započeti novi mandat šefa države, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na predsjedničkim izborima održanim 24. juna osvojio 26,331 miliona glasova i izabran je za prvog predsjednika Turske koji će imati znatno veće nadležnosti jer ta zemlja prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

U Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Erdogan će svečano prisegnuti kao predsjednik zemlje za naredni petogodišnji mandat.

Nakon toga će posjetiti Anitkabir, mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi spektakularna svečanost inauguracije.

Erdogan će biti inauguriran uz najviše državne počasti, a sama svečanost će po broju i reprezentativnosti prisutnih uči u red najznačajnijih manifestacija te vrste u svijetu.

Očekuje se prisustvo blizu 10.000 službenika i zvanica, uključujući i predstavnike različitih grupa i zajednica.

Oštampane su i simbolične novčanice u apoenima od jedne lire, kao i poštanske markice koje će biti podijeljene učesnicima.

Cjelodnevna manifestacija će završiti svečanom večerom na kojoj će prisustvovati i Erdoganovi bliski prijatelji poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera i lidera tuniškog pokreta Nahda Rashida Gannushija.

Na inauguraciji će prisustvovati i zvaničnici i zvanice iz zemalja regije.

(Izvor: AA)

Komentari