Potpisan protokol o restauraciji i izgradnji tri džamije u BiH

U Sarajevu je svečano potpisan Protokol o primopredaji gradilišta, odnosno početku radova na realizaciji tri vakufska projekta Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektima restauracije Behram-begove džamije u Tuzli, restauracije Ferhad-begove džamije u Tešnju i dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu. Sve tri džamije su nacionalni spomenici BiH.

Sredstva za obnovu navedenih objekata u vrijednosti 4,5 miliona KM osigurala je Vakufska direkcija IZ u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Potpisnici protokola su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, izvođača radova i medžlisa islamske zajednice Tuzla, Tešanj i Mrkonjić-Grad.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, nakon potpisivanja protokola pozitivno je ocijenio suradnju Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

”Mi smo prezadovoljni suradnjom s direkcijom Vakufa Republike Turske posebno zato što su se oni odazvali našem zahtjevu da zajedno sudjelujemo u oživljavanju osmanske tradicije na ovim prostorima s obzirom na to da su oni gradili ove velike i značajne vakufe  i da su iza sebe ostavili veliku baštinu kojom se mi danas ponosimo u svijetu”, rekao je on.

Zajimović je naglasio da su novi projekti u pripremi te da se radi na realizaciji starih.

”S generalnom direkcijom vakufa Republike Turske realiziramo već 15 projekata u vrijednosti 50 miliona KM. Naravno, u fazi su i pripreme za nove projekte koji će vjerovatno biti potpisani u aprilu naredne godine na manifestaciji ‘Dani vakufa u BiH’. Teško bismo mi mogli ovaj iznos u BiH osigurati, posebno kada se radi o nacionalnim spomenicima”, naveo je direktor Vakufske direkcije IZ BiH.

Zajimović je posebno zahvalio narodu Republike Turske, predsjedniku Republike Turske i Generalnoj direkciji vakufa, kao i TIKA-i, koji su odavno prisutni i pomažu u BiH.

Šef odjela za izgradnju pri Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske Suat Faruk Giray je potpisao protokol u ime Direkcije. On je ukazao na važnost džamija koje su zajedničko kulturno nasljeđe čovječanstva.

”Ove džamije su jedan dokaz da su na ovom području živjeli muslimani. Ove džamije su imale tešku prošlost i nadam se da ćemo mi biti zadnje osobe koje ih popravljaju. Od 2012. godine kada smo počeli sa restauracijama u Bosni i Hercegovini, naši radovi su se brzo proširili. Do sada smo imali oko 15 projekata koji su završeni, a sada radimo na novima”, dodao je Giray.

Giray je naglasio da puno džamija datira iz 15. stoljeća, te da će učiniti sve što je u njihovoj moći da podignu ova kulturna dobra koja su ostala iz doba Osmanskog carstva.

(Izvor: AA)

Komentari