Potpisane izmjene i dopune kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva

Adem Zolj, premijer Vlade Kantona Sarajevo, i Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, potpisali su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpisivanje je uslijedilo nakon što je Vlada KS na vanrednoj sjednici donijela odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo kojim će se izmijeniti član 33. ugovora, s ciljem povećanja koeficijenta složenosti poslova za dodatnih 0,3 svim uposlenim u oblasti zdravstva.

Premijer Zolj je kazao kako je cijela Vlada od početka shvatila opravdanost sindikalnih zahtjeva, zbog činjenice da je u pitanju najbrojniji sindikat iz oblasti zdravstva, ali i da se radi o potrebi povećanja plaća “nedoktorima“, jer postoji izuzetno velika razlika u primanjima između doktora i medicinskih sestara.

“Današnjim potpisivanjem smo ispravili tu grešku i ovim stvorili uvjete za unapređenje standarda i svim ostalim radnicima u zdravstvu. Zadovoljstvo mi je što smo današnjim potpisivanjem i formalno stvorili uvjete za prekid štrajka“, istakao je jučer Zolj.

Selimić je naveo da je ono što su pokrenuli u novembru prošle godine jučer i službeno završeno, te pojasnio kako je ispravljena nepravda prema sindikatu kada su u pitanju koeficijenti doktora i ostalih radnika u oblasti zdravstva.

“U toku je proces kod Općinskog suda koji smo pokrenuli kako bismo dokazali da se stvarno radilo o diskriminaciji. Današnjim potpisom sindikat ‘nedoktora’ je dobio 0,3, a sindikat doktora 0,4 koeficijente“, istakao je jučer Selimić.

Najavio je da, nakon što provedu propisanu proceduru, štrajk prekidaju te dodao kako je on praktično prekinut, navode iz press službe KS.

(Izvor: AA)

Komentari