Erdogan i Merkel na radnom doručku u Berlinu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na radnom doručku u Berlinu tokom kojeg će razgovarati o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je bio u pratnji ministra finansija Berata Albayraka, ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua i ministra tehnologije i industrije Mustafe Varanka.

Riječ je o drugom sastanku Erdogana sa Merkel tokom trodnevne zvanične posjete Njemačkoj. U petak su Erdogan i Merkel vodili sastanak turskih i njemačkih ministara i visokih zvaničnika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel je obećala da će unaprijediti saradnju između Njemačke i Turske u ekonomiji, energetici i bezbjednosti uprkos političkim razlikama u brojnim pitanjima.

Merkel je naglasila da će njihovi razgovori u subotu biti fokusirani na bilateralne odnose i regionalna pitanja, uključujući i situaciju u Siriji.

Nakon zvaničnih sastanaka u Berlinu u subotu, planirano je da Erdogan posjeti saveznu državu Sjeverna Rajna-Westphalia, koja ima veliku tursku migrantsku populaciju. Očekuje se da će turski predsjednik u Kelnu prisustvovati ceremoniji otvorenja Centralne džamije.

(Izvor: AA)

Komentari