CCI – Kako su radili Vlada i Skupština KS

Stanje u kojem se nalazi Kanton Sarajevo ne može se nazvati zadovoljavajućim. Izgubljeno je povjerenje u ljude koji vode procese i koji se bave politikom – korupcija, kriminal i nepotizam osnovni su problemi društva. Izražena je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih obrazovanih ljudi, saopćili su danas Centri civilnih incijativa.

Iz te nevladine organizacije također su naveli da su u Kantonu Sarajevo nagomilani problemi u sferi komunalne privrede, redukcije vode, te da je prisutna stalna opasnost od obustave isporuke gasa i javnog gradskog prijevoza.

–  Konstantno su prisutni siva ekonomija, crno tržište rada i nelegalna konkurencija. Administracija je detektirana kao izuzetno spora, posebno u segmentu podrške razvojnim projektima i investicijama – navodi se u saopćenju CCI-ja.

Kako upozoravaju iz CCI-ja, akumuliran je deficit u Budžetu KS iz prethodnih godina, a u isto vrijeme se iz godine u godinu povećaju dugovi preduzeća, čiji je osnivač Kanton.

–  Ovaj osvrt na stanje u KS, nije rezultat monitoringa CCI-a. Ovo je navod iz Ekspozea premijera KS, iznesen na sjednici Skupštine, u martu 2015., na početku mandata, koji ovih dana bilježi svoje posljednje dane – podsjetili su iz CCI-ja.

Vlada KS je tokom cijelog aktuelnog mandata, imala prilično visok intenzitet rada, ali se on odvijao krajnje neobično, uz kršenje pravila predviđenih poslovnikom o radu te institucije.

– Za čitav mandat, utvrđeno je svega sedam strategija, od čega čak pet tek u posljednjoj godini mandata, što znači da će njihova implementacija ostati za naredni mandat – saopćeno je.

Sa svega 54 održane sjednice, Skupština Kantona Sarajevo, po ovom kriteriju dijeli od tri do pet mjesta na kantonalnoj ljestvici, sa skupštinama TK i BPK.

A ispred su Skupština USK sa 64 i Skupština ZDK sa 61 održanom sjednicom. Posebno je značajno da Skupština nije održala nijednu tematsku sjednicu, iako su postojale inicijative.

– Uz konstitutivnu, naime, održane su samo 43 redovne i deset hitnih sjednica. CCI, inače, snažno podržava održavanje dobro pripremljenih tematskih sjednica, preporučujući jednu kvartalno, o ključnim problemima građanima, kao dobrom putu za fokusiranje društvene energije na te probleme i za iznalaženje načina za njihovo otklanjanje ili bar smanjivanje – navode iz CCI-ja.

(Izvor: Fena/Foto: CCI)

Komentari