Za funkciju ministra u vladi Iraka apliciralo 36.000 ljudi

Za funkciju ministra u novoj vladi Iraka apliciralo je 36.000 ljudi, a među njima je 15 posto žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Novoizabrani predsjednik Iraka Behram Salih za mandatara za sastav nove iračke vlade imenovao je šiitskog političara Adila Abdul-Mehdija koji je tokom karijere zastupao različite političke pravce, a predstavlja se kao nezavisni pojedinac na političkoj sceni.

Abdul-Mehdi već radi na sastavljanju kabineta, a u ponedjeljak je objavio javni poziv svim građanima da na službenoj internet stranici apliciraju za funkciju ministra u njegovoj vladi.

“Visoke pozicije u vladi, uključujući i ministarska mjesta otvorene su za sve žene i muškarce, državljane Iraka koji ispunjavaju osnovne ustavne preduvjete za obnašanje javnih funkcija“, poručio je Abdul-Mehdi u nesvakidašnjem konkursu koji je jedan od prvih koraka u njegovoj namjeri da pomiri dvije rivalske šiitske grupe koje istodobno tvrde da imaju većinu u parlamentu.

Za tri dana za funkcije premijera u vladi prijavilo se 36.000 osoba, a iz mandatarovog ureda je saopćeno da će razmatrano biti 9.317 prijava koje ispunjavaju preliminarne uvjete.

U saopćenju se navodi kako je 97 posto aplikanata navelo da nije član niti jedna iračke partije, a da je 23 posto kandidata s visokom stručnom spremom.

(Izvor: AA)

Komentari