Trump se zahvalio Erdoganu na pomoći

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio se turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu vezano za američkog pastora Andrewa Craiga Brunson, koji je, odlukom suda u Turskoj, jučer pušten na slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želim zahvaliti predsjedniku Erdoganu na pomoći”, poručio je Trump.

Američki predsjednik je ranije na društvenoj mreži Twitter napisao kako će danas poslijepodne primiti Brunsona u Ovalnom uredu.

“Biće lijepo ponovo ga vidjeti. On je jedan odličan kršćanin koji je imao teško iskustvo”, napisao je Trump te poručio kako se zahvaljuje turskom predsjedniku Erdoganu.

U drugom tweetu, Trump je kazao kako za oslobađanje Brunsona i njegov proces povratka nije postignut bilo kakav sporazum s Turskom.

“Vjerujem da  će odluka o Burnosunu otvoriti put ka boljim odnosima SAD-a i Turske”, poručio je Trump.

Sud u turskom gradu Izmiru osudio je jučer Brunsona na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je Brunson postao slobodan. Istog dana otputovao je za Njemačku.

Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.

(Izvor: AA)

Komentari