Raditi na energetskim projektima koji unapređuju regionalno povezivanje

Energetska bezbednost nije samo ekonomsko, već pitanje nacionalne bezbednosti, zbog čega zemlje treba zajednički da rade na projektima koji unapređuju regionalno povezivanje u jugoistočnoj Evropi, saglasili su se danas u Beogradu ministri inostranih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić i Igor Crnadak, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugog dana Foruma za energetsku bezbednost Evroazije u Skupštini Srbije, Dačić je napomenuo da energetska bezbednost nije samo ekonomsko pitanje, već “par exellence pitanje nacionalne bezbednosti, a vremenom će zauzimati sve značajnije mesto u strategijama nacionalne bezbednosti gotovo svake zemlje”.

Kako je rekao, Srbija će nastaviti da insistira na projektima koji unapređuju energetsku povezanost zemalja.

“U tom smislu, za nas je najbitnije regionalno povezivanje u jugoistočnoj Evropi, ali želimo da i druga područja obezbede napredak, te trajnost i održivost snabdevanja energentima, jer se time postiže stabilnost, koja je osnovni preduslov ekonomskog i društvenog prosperiteta. Srbija želi da region jugoistočne Evrope bude umrežen infrastrukturnim projektima, što naravno uključuje i one energetske, uz istovremeno povezivanje našeg regiona sa širim okruženjem”, kazao je Dačić.

On je istakao i da je Srbija svesna da su energetska infrastruktura i održivo snabdevanje “ključni faktori ekonomskog napretka ne samo pojedinačne zemlje, poput Srbije, već i regiona u celini”.

“Srbija sa velikom pažnjom razmatra sve projekte koji našoj zemlji mogu da obezbede stabilno snabdevanje energentima, pre svega prirodnim gasom. To ne isključuje one projekte u kojima Srbija nije krajnji korisnik, već zemlja kroz koju će se odvijati tranzit ka drugim zemljama u regionu, u cilju obezbeđenja energetske stabilnosti”, dodao je Dačić.

Sa tim je saglasan i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je ukazao na veliku važnost zajedničkog rada, pre svega sa susedima u regionu.

“Naša poruka bi bila da treba upravo na ovim pitanjima da radimo zajedno. Naša poruka je da treba delovati sveobuhvatno, zajednički i prema ovom pitanju se odnositi strateški, samo ako tako budemo radili ova pitanja će imati u sebi manje politike”, izjavio je Crnadak.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina – kako Federacija, tako i Republika Srpska ima želju da bude sastavni deo globalnog pristupa da se na pitanjima energetske bezbednosti radi zajedno i da ovaj pristup isključi maksimalno moguće iz njega politku i da ne dozvoli da politički poremećaji koje smo viđali do sada, a koji nisu bilu dobri za građane, više imaju takav uticaj.

Generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose Grčke Ionis Brahos rekao je da je Grčka bitan igrač za regionalnu stabilnost i snabdevanje energentima.

“Mi snažno podržavamo diverzifikaciju i poboljšanje energetske bezbednosti”, kazao je.

Cilj dvodnevnog foruma u Beogradu je povezivanje glavnih međunarodnih aktera (vlade, privrednih subjekata i civilnog društva), kao i da energetsku i infrastrukturnu bezbednosnu saradnju pozicionira kao pokretača regionalnih i međuregionalnih integracija i čuvara mira i stabilnosti u regionima Evrope, Bliskog istoka, severne Afrike i Azije.

(Izvor: AA)

Komentari