Erdogan: Sankcije Iranu ne smatramo ispravnim

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako sankcije Iranu ne smatra ispravnim, jer su usmjerene ka narušavanju ravnoteže u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je i borba protiv terorizma.

“Turska je u našem vremenu (AK Partije, op.a.) ostvarila najveći uspjeh u svojoj historiji kada je riječ o borbi protiv terorističkih organizacija, bandi, trgovaca drogom i drugih koji narušavaju red i mir”, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, turske snage sigurnosti u periodu od jula 2016. godine neutralizirale 9.353 terorista.

“Od jula 2016. godine u operacijama provedenim unutar zemlje neutraliziran je 761 terorista, na sjeveru Iraka 1.092, tokom ofanzive ‘Štit Eufrata’ oko 3.000, a u akciji ‘Maslinova grana’ neutralizirano je najmanje 4.500 terorista”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Zbog veze s ISIS-om u zatvoru se nalazi 2.000 osoba, 7.000 je deportovano, a oko 70.000 dobilo je zabranu ulaska u zemlju.”

Nakon obraćanja u parlamentu, Erdogan je odgovarao i na pitanja novinara u vezi s posljednjim sankcijama Iranu, poručivši kako ih ne smatra ispravnim.

“Sankcije ne smatramo ispravnim, jer su usmjerene ka narušavanju ravnoteže u svijetu. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom i diplomatijom. Ne želimo živjeti u imperijalističkom svijetu.”

Na pitanje u vezi sa zajedničkim patrolama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i YPG-a na sjeveru Sirije, rekao je:

“Takvo nešto je neprihvatljivo i to može dovesti do ozbiljnih negativnosti na granici.”

(Izvor: AA)

Komentari