Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, i Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama pravosuđa RS, javlja Anadolu Agency (AA).

– Radili smo možda i neuobičajeno dugo, ali smo postigli cilj. Na ovaj način rješavamo niz pitanja važnih za zaposlene u institucijama pravosuđa – rekao je Kasipovć i dodao da je ova akt utemeljen na Zakonu o radu RS i Odluci Vlade RS, a njegov kontekst čini i uputstvo koje će rješiti pitanje naknada prevoza.

Naglasio je da je prevaziđen pravni vakum koji je postojao, te su zaštićeni interesi radika.

– Nakon bezmalo intenzivnih šest mjeseci razgovora, pregovora, analiza stanja, potreba i mogućnosti, ono što je najvažnije jeste da su izbjegnute pravne nedoumice nastale nedonošenjem Opšteg kolektivnog ugovora i definisana su prava radnika i iznos tih prava – kazao je Petrović i dodao da je ugovor koncipiran tako da njegova primjena neće biti dovedena u pitanje ni jednog trenutka.

Pozvao je one koji odlučuju o sudbini radnika mimo pravosuđa, naročito u realnom sektoru, da pokušaju približiti stavove i donijeti Opšti kolektivni ugovor.

Petrović smatra da radnici nisu izgubili ništa od ranije stečenih prava, te je dodao da je uveden i novi termin – pripravnost odnosno dužnost zaposlenik na odreženim radnim mjestima da vikendima budu pripravni u slučaju nepredviđenog događaja.

– Razvijana je fobija da će se umanjivati prava radnika. To ni kod donošenja Zakona ni kasnije nije bila namjera Vlade, ali u nekim troškovima možemo pristupiti racionalnije – rekao je Kasipović.

Kao šef pregovaračkog tima Vlade RS u vezi sa Opštim kolektivnim ugovorom istakao je i da Vlada RS učiniti sve da se prije kraja godine dođe do konačnog teksta.

Kasipović je dodao da se sljedeće sedmice očekuje potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnoj upravi i javnim službama, a da se intenzivno pregovara u oblasti prosvjete i kulture, te oblasti zdravstva.

AA

Komentari