Erdogan: Turska neće biti ničije stražnje dvorište

Turska neće biti ničije stražnje dvorište, poručio je predsjednik ove zemlje Recep Tayip Erdogan jučer u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Basaksehir, gdje je organizovana svečana ceremonija otvaranja Narodne bašte, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

“Onim koji od naše zemlje žele napraviti svoje stražnje dvorište, kao narod smo adekvatno odgovorili u Canakkaleu, u Turskom ratu za nezavisnost, a isto tako i 15. jula 2016. godine”, podvukao je Erdogan.

Iznio je kritike na račun turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) u vezi sa stavovima ove stranke o značajnim turskim infrastrukturnim projektima, između ostalog u vezi s Istanbulskim kanalom.

“Mi kažemo da ćemo izgraditi Istanbulski kanal, a oni kažu: ‘Mi to ne želimo! Nemojte ga graditi.’ Mi ćemo ga izgraditi željeli vi to ili ne”, rekao je Erdogan.

Istanbulski kanal je plovni kanala dug 45 kilometara, koji će povezivat Mramorno i Crno more, čija će gradnja početi naredne, a biti završena do 2023. godine.

(Izvor: AA)

Komentari