TIKA donirala opremu za operacione sale u KBC Zvezdara

Turska agencija za saradnju i razvoj (TIKA) u Srbiji donirala je Kliničko-bolničkom centru Zvezdara u Beogradu opremu za operacione sale vrijednu 90.000 eura, koja omogućava najbolje uslove za rad hirurga i dobrobit za pacijente, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora tog bolničkog centra Petar Svorcan, izrazivši nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Donacija je pomogla obnavljanje opreme za operacione sale, a sastoji se od tri operacione lampe s digitalnom kamerom i monitoringom, hirurškog instrumentarijuma, aspiratora za šest operacionih sala, dok je za odjeljenje intenzivne i poluintenzivne njege nabavljeno 17 najsavremenijih bolesničkih kreveta.

“Danas smo se ovde okupili lepom prigodom, a to je završetak procesa donacije našoj ustanovi od TIKA-e, kojoj želim da zahvalim”, rekao je v.d. direktora Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan.

U zgradi Klinike za hirurgiju “Nikola Spasić” u okviru Kliničko-bolničkog centra, on je naveo da ta klinika godišnje obavi oko 53.000 pregleda, a oko 8.000 operacija se uradi za godinu dana.

“Obzirom da Turska i Srbija imaju odličnu saradnju i da naše dve zemlje kontinuirano ulažu u dalji razvoj tih odnosa, drago nam je što i mi možemo da istaknemo značaj partnera kao što je TIKA, koja je prepoznala naše potrebe. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti”, dodao je Svorcan.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic istakao je da je TIKA do sada donirala oko tri miliona eura u zdravstvo.

“Mi zajedno s TIKA-om ne želimo ništa zauzvrat od Srbije, mi samo želimo da pomognemo”, kazao je.

On je ukazao na važnost saradnje Srbije i Turske u svim oblastima, naglasivši da je kao ambasador Turske u Beogradu uvijek otvoren za saradnju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Berislav Vekić rekao je da nijedna donacija nije mala, već značajna za srpsko zdravstvo.

“Zahvaljujući izuzetno dobrim odnosima dve zemlje koji su izgrađeni zahvaljujući odnosima predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana, danas smo i mi u situaciji da osetimo poboljšanja u oblasti zdravstva zahvaljujući agenciji TIKA”, naveo je.

Prema njegovim riječima, u prošloj i ovoj godini, u KBC Zvezdara Ministarstvo zdravlja je uložilo više od 105 miliona dinara, a rađeno je i na podmlađivanju kadra, te je ove godine više od 20 ljekara dobilo stalni radni odnos.

TIKA je i 2015. godine Klinici za očne bolesti KBC Zvezdara donirala najsavremeniji aparat, koji se koristi za kalkulaciju intraokularnih sočiva pre operacije katarakte, a Svorcan je danas koordinatorki programa TIKA u Srbiji Cagli Gultekin Tosbat uručio zahvalnicu.

(Izvor: AA)

Komentari