Gruevski: Mađarska pozitivno odgovorila na moj zahtjev za azil

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski u objavi na svome službenom Facebook nalogu je potvrdio da je Mađarska pozitivno odgovorila na njegov zahtjev za politički azil, prenosi Anadolu Agency.

“Danas je Republika Mađarska, zemlja članica EU-a i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtjev za dobivanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji.  U zahtjevu za politički azil naveo sam da isti tražim zbog političkog progona od strane nove vlade na čelu sa SDSM-om. Naveo sam da se vlada u želji da mi oduzme slobodu koristi nedemokratskom koracima i metodama i da zloupotrebljava sudstvo i tužilaštvo Makedonije”, napisao je jučer Gruevski.

On je napisao i objašnjenje o tome zašto je zatražio azil u Mađarskoj, navodeći da ne izbjegava pravdu nego da koristi druge međunarodnim pravom regulirane metode kako bi i dalje tražio pravdu za sebe i ostale žrtve političkog progona u Makedoniji.

Ranije jučer, mađarski mediji objavili su da je Kancelarija za migracije i azil pozitivno odgovorila na zahtjev za azil Gruevskog koji je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora.

Ministarstvo vanjskih poslova je juče pozvalo na razgovor ambasadora Mađarske u Skoplju Laszla Istvana Duksa u vezi s najnovijim informacijama o bijegu Gruevskog i njegovom zahtjevu za azil u Mađarskoj, a saopćeno je da je cilj bio predaja protestne note mađarskoj strani.

Nakon objave da je Gruevski u Budimpeštu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije najavilo je da će izdati međunarodnu potjernicu za bivšim premijerom.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora u slučaju “Tenk” u kojem se tereti za nabavku luksuznog “Mercedesa” vrijednog 570 hiljada eura. Protiv njega vode se još četiri krivična postupka pred sudovima u kojima se tereti za različita djela.

(Izvor: AA)

Komentari