Od naredne godine dobrovoljno služenje vojnog roka

Vojska Crne Gore biće brojnija u narednom periodu, a osim povećanja broja profesionalnih vojnika, od sredine naredne godine uvodi se i dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i formiranje rezervnog sastava vojske. To su novosti koje je danas saopštio crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, javlja Anadolu Agency (AA).

Bošković je na sastanku sa novinarima, koji je organizovan na vojnom aerodromu u Golubovcima, govorio o učincima resora na čijem je čelu u prethodne dvije godine, kao i planovima za budućnost.

Saopštio je da će se broj vojnika sa sadašnjih 1.950 povećati na 2.368.

„Povećavamo se sa dvije pješadijske čete na tri pješadijske čete. Takođe, uspjeli smo da starosnu granicu u vojsci smanjimo sa 41 na 38 godina. Cilj je da u narednom periodu to bude 35 godina“, kazao je Bošković.

On je najavio i uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka.

„Dobrovoljno služenje vojnog roka počeće u prvoj polovini sljedeće godine, i biće primljeno do 50 momaka i djevojaka. Takođe, formiraće se i sistem rezervog sastava, jedna kategorija koja dugo nije bila u Crnoj Gori“, istakao je crnogorski ministar odbrane.

On je najavio dalje unapređenje i modernizaciju crnogorske vojske i njenih kapaciteta.

„Obezbijedili smo nove helikoptere. To će biti od koristi za sve. Ovi helikopteri nisu naoružani, što ne znači da ne mogu biti ako za to bude potrebe. Više su namijenjeni civilnoj upotrebi. Takođe, prvi put smo nabavili kompletnu terensku uniformu za sve pripadnike vojske“, rekao je Bošković.

U narednom periodu, u planu je nabavka 67 oklopnih vozila, kao i modernizacija kasarne u Maslinama, u Podgorici, koja će biti novi vojni centar. Vojni poligon na Sinjajevini biće regionalni centar za planinsko ratovanje.

Bošković je najavio izmještanje vojnog aerodroma iz Golubovaca. U opticaju su aerodromi u Nikšiću i Beranama, a jedan od ova dva aerodroma biće nova vojna baza.

Na pitanje, kako komentariše učestale napade na Crnu Goru od strane ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, Bošković je odgovorio da se retorika 90-ih opet pojavila u regionu.

„Prošlost smo ostavili, okrećemo se budućnosti. Nijedan crnogorski funkcioner nije negativno komentarisao odnose u regionu. Ne želimo da se miješamo u unutrašnja pitanja država u regionu, kao što ne želimo da se iko miješa u naša unutrašnja pitanja“, istakao je Bošković.

(Izvor: AA)

Komentari