U Crnoj Gori svako peto dijete izloženo vršnjačkom nasilju

Svako peto dijete u crnogorskim školama imalo je neki vid konflikta, uglavnom verbalnog, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije “Juventas“, o vršnjačkom nasilju u crnogorskim školama, koje je danas predstavljeno u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od četiri hiljade učenika crnogorskih osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih nastavnika i roditelja, pokazalo je da se preko 90 odsto djece u školama osjeća sigurno.

Istraživanjam o vršnjačkom nasilju, obuhvatilo je 75 osnovnih i 41 srednjih škola u 18 opština Crne Gore. U istraživanju je učestvovalo 2.349 učenika osnovnih i 2.545 učenika srdnjih škola. Takođe, istraživanje je obuhvatilo 1.640 roditelja i 874 nastavnika.

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović kazao je ključno što je istraživanje reklo jeste da se preko 90 odsto djece osjeća sigurno u školi, što je ohrabrujući podatak.

“Kada govorimo o broju djece koja su bila izložena nekoj vrsti konflikta ili pritiska, istraživanje je pokazalo da je svako peto dijete imalo neki vid konflikta, uglavnom verbalnog, što je znatno bolje u odnosu na slično istraživanje iz 2006. godine, koje je pokazalo da se svako drugo dijete suočavalo sa vršnjačkim nasiljem. Ubjedljivo najveći dio konflikta odnosi se na verbalni konflikt“, kazao je Šehović.

On je istakao da kao društvo “moramo još jednom da preispitamo svoj odnos prema djeci, odnosno, kakve im vrijednosti prenosimo i usađujemo“.

“Vrijeđanje drugova u školi ili van nje zbog fizičkih karakteristika ili pak rješavanje konflikta fizičkim obračunima ne smijemo da im nudimo kao opciju u toku odrastanja. Od samog porodičnog okruženja, pa do škole, naš primjer mora da im poručuje da je takvo ponašanje ispod nivoa svakog mislećeg, ispunjenog i ostvarenog pojedinca. A da je agresija, po pravilu, izraz nemoći”, rekao je crnogorski ministar prosvjete.

Rezultati istraživanja su pokazali da je u prošloj školskoj godini 25 odsto učenika i učenica šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola navelo da je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja. Takođe, 10,8 odsto učenika osnovnih škola navodi da se osjećalo povrijeđeno, uplašeno ili postiđeno zbog sadržaja koji je njegov vršnjak podijelio na društvenim mrežama. Gotovo svaki peti učenik i učenica srednje škole navodi da je doživjelo ovakvu neprijatnost.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da je potrebna posvećenost i reagovanje cijelog sistema u borbi protiv dječijeg nasilja.

Orav je saopštio i da je nasilje tema koja zabrinjava sve evropske zemlje, a da je vršnjačko nasilje kompleksan problem koji zahtijeva reagovanje svih nadležnih.

(Izvor: AA)

Komentari