U požaru u Californiji smrtno stradalo 88 osoba, za 203 se traga

Najmanje 88 osoba je smrtno stradalo u požaru koji je u saveznoj američkoj državi Californiji izbio 8. novembra, a koji je u nedjelju stavljen pod kontrolu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šerif okruga Butte Kory Honea izjavio je kako su pronađena još tri tijela osoba stradalih u požaru Camp, čime je broj poginulih povećan na 88.

Honea je saopćio kako se 203 osobe još uvijek vode kao nestale.

Sekretar za unutrašnje poslove SAD-a Ryan Zinke, nakon posjete Paradiseu, koje je najviše pogođeno požarom, izjavio je kako bi nastala šteta mogla iznositi milijarde dolara.

Neimenovani zvaničnik Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) saopćio je kako je američka vlada osobama koje su zbog požara raseljene na sjeveru Californije, pružila pomoć veću od 20 miliona dolara.

Glasnogovornik FEMA-e Frank Mansell za Associated Press (AP) kazao je kako je 15,5 miliona dolara pomoći utrošeno na smještaj ljudi.

Mansell je pojasnio kako su ostala sredstva utrošena za ukop stradalih i druge potrebe.

U požaru koji je izbio u Paradiseu 8. novembra izgorjelo je oko 14.000 kuća, 514 poslovnih objekata i 4.265 zgrada.

Vatrena stihija je obuhvatila prostor od 620 kvadratnih kilometara, a riječ je o najvećem požaru i požaru s najviše stradalih u historiji Californije.

(Izvor: AA)

Komentari