Takse koje je uvelo Kosovo jasno kršenje CEFTA i SSP-a

Uvođenje stopostotne carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavlja jasno kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), zbog čega je neophodno da dvije zemlje nastave sa koordinisanim aktivnostima u cilju ukidanja taksi, saglasili su se danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Vučić i Crnadak su na sastanku pozdravili izjavu državnog sekretara SAD Majka Pompea u kojoj je pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost na činjenici da je nedavno na glasanju u Generalnoj Skupštini Interpola o prijemu Кosova, BiH glasala protiv. On je naglasio da kvalitetu sveukupnih odnosa doprinosi uzajamna podrška u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Srbijanski predsjednik je istakao da je Srbija opredijeljena za dobru i aktivnu saradnju sa susjedima, kao i da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz jasno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje interesa i integriteta Republike Srpske.

Crnadak boravi u posjeti Beogradu, tokom koje će se sastati i sa kole gom Ivicom Dačićem.

(Izvor: AA)

Komentari