U Astani završena 11. runda mirovnih pregovora o Siriji

Kao garanteri mirovnog procesa koji se o Siriji vodi u Astani, Turska, Rusija i Iran su na jutrošnjem sastanku izrazili zabrinutost zbog kršenja dogovorenog primirja i najavili intenzivnije zajedničke posmatračke aktivnosti na terenu, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Kazahstana završena je dvodnevna 11. runda mirovnih pregovora o Siriji, a šef kazahstanske diplomacije i domaćin pregovora Kayrat Abdurahmanov pročitao je zajedničku izjavu učesnika.

Tokom pregovora održani su bilateralni i trilateralni konsultativni sastanci, a na glavnom skupu prisustvovale su i delegacije sirijskog režima Bashara al-Assada i predstavnici sirijske opozicije.

U zajedničkoj izjavi se ističe neupitnost suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije te najavljuje nastavak borbe protiv terorističkih organizacija sa liste Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, sa akcentom na borbu protiv ISIS-a i Fronta Nusra.

Turska, Rusija i Iran su najavile da će nastaviti zajedničke napore u procesu rješavanja sirijske krize te su se suprotstavili svim separatističkim idejama u Siriji.

Svi učesnici su saglasni i o neophodnosti očuvanja primirja i implementacije dogovora o uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu.

Zemlje garanteri su izrazile zabrinutost zbog kršenja primirja i najavile intenzivnije zajedničke aktivnosti na terenu.

Učesnici pregovora su saglasni i u osudi upotrebe zabranjenog hemijskog oružja kao i o neophodnosti da sve tvrdnje o takvim incidentima istraži nadležna Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Zemlje garanteri su pozvale i na ubrazanje procesa formiranja ustavotvorne komisije koja će biti na dnevnom redu mirovnog procesa koji UN vodi u Ženevi.

Nastavak pregovora o razmjeni zarobljenika u Siriji i poboljšanje uvjeta za povratak sirijskih izbjeglica su također stavke o kojima su saglasnost postigle sve strane u pregovorima.

Naredna runda sirijskih mirovnih pregovora u Astani najavljena je za februar naredne godine.

(Izvor: AA)

Komentari