UNICEF poslao 14 miliona vakcina za djecu u Jemenu

Za djecu u Jemenu poslano je 14 miliona vakcina, potvrđeno je iz Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda UNICEF-a u Jemenu saopćeno je da je više od 14 miliona vakcija stiglo na Aerodrom u Adenu, a bit će distribuirane u cilju prevencije i liječenja od djece od ospica i rubeole.

Bit će vakcinisana djeca uzrasta od šest mjeseci do 15 godina.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije su upozorili da 16,4 miliona ljudi u Jemenu, u kojem tri godine traje rat, nema osnovnu zdravstvenu uslugu.

Rat u zemlji doveo je do smrti hiljada ljudi, a 50 posto je preminulo od posljedica nekih zaraznih bolesti ili nedovoljne ishrane. Oko 50 posto zdravstvenih ustanova u Jemenu je zatvoreno ili djelimično pruža uslugu građanima.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, a humanitarna kriza je dodatno produbljena ratom koji traje duži niz godina.

U sukobima tokom perioda dužeg od tri godine smrtno su stradale hiljade ljudi. Zbog gladi, kolere i sukoba zemlja prolazi kroz veliku humanitarnu krizu kojom su najviše pogođeni civili.

(Izvor: AA)

Komentari