Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti gender pitanja Balkanske regije, Crne Gore i opštine Ulcinj

 Potpisivanje memoranduma o saradnji Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, opštine Ulcinj i Regionalnog koordinacionog odbora institucionalnih mehanizama za gender pitanja država Zapadnog Balkana/Balkanska regija u izradi lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Ulcinj za period 2019-2021. godine, upriličeno je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Memorandum je potpisan u sklopu redovnog sastanka članica Regionalnog koordinacionog odbora institucionalnih mehanizama za gender pitanja država Zapadnog Balkana/Balkanska regija.

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmed Zenka rekao je da Memorandum ima cilj unapređenje položaja žena.

“Budite sigurni da se nećemo razočarati sa ovim ugovorom. Ipak će Ulcinj da odgovori uslovima na pravi način”, izjavio je Zenka.

Prisutnima se obratio i predsjednik opštine Ulcinj Loro Nrekić. Podsjetio je da je juče održana druga regionalna konferencija “Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Europe – izazovi i naredni koraci” na kojoj su se mogle vidjeti prezentacije nevladinih organizacija ali i čuti predavači iz ove oblasti.

“Smatram da je svako od nas bogatiji za neko novo iskustvo iz ove oblasti koje će poslužiti za unapređenje dosadašnjih politika ravnopravnosti polova. Rodna ravnopravnost nije samo pitanje socijalne pravde već je ključna za postizanje društvenog razvoja na efikasan način kao i eliminaciju siromaštva”, istakao je Nrekić.

Višnja Ljubičić, članica Regionalnog koordinacionog odbora, pojasnila je da “danas svjedočimo sinergiji institucija i nevladinih organizacija koje u Crnoj Gori podržavaju više strandarde, ne samo političku volju nego i stvarno zagovaranje načelo ravnopravnosti spolova”.

“Mogu reći da u saradnji sa evropskim državama možemo vidjeti koliko smo slični u preprekama, na kojem stupnju smo razvoja i naših nacionalnih mehanizama i potpore državnih tijela prema organizacijama civilnog društva”, kazala je Ljubičić.

Samra Filipović-Hadžiabdić, članica Regionalnog koordinacionog odbora, pojasnila je da Memorandum ima za cilj razmjenu iskustava između država u regionu, korištenje regionalnih resursa i kapaciteta i razmjenu najboljih praksi.

“Jer svaka od naših država ima dovoljno ekspertize i smatrali smo da možemo iskoristiti regionalne ekspertize”, izjavila je Filipović-Hadžiabdić.

(Izvor: AA)

Komentari