Francuski premijer osudio nasilne demonstrante, 107 osoba uhapšeno

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je da su neki od demonstranata napali policijske snage tokom protesta u Parizu, što je dovelo do hapšenja 107 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Philippe je u sjedištu pariške policije kazao da su vlasti registrovale više od 5.000 demonstranata na i oko avenije Champs-Elysees.

“Određeni dio njih, opremljeni pojedinci, su se okupili u subotu ujutru kako bi isprovocirali sukobe sa policijom. U sukobima je povrijeđeno najmanje deset ljudi“, kazao je Philippe.

Dodao je da je “šokiran“ nasiljem u blizini Trijumfalne kapije i grafitima koji su ispisani na spomeniku, koji je simbol zemlje sa grobnicom neznanom junaku iz Prvog svjetskog rata.

Istakao je da su vlasti odlučne da dozvole mirne proteste, ali i da neće biti praštanja prema onima koji dolaze da stvaraju probleme.

Takozvani “žuti prsluci“ pozvali su u subotu na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i glavni grad, gdje su protesti prošlog vikenda prerasli u nasilje.

Protesti su organizovani zbog povećanja poreza i politike koju vodi Vlada predsjednika Emmanuela Macrona. Počeli su demonstracijama vozača zbog povećanja poreza na gorivo, a sada uključuju širok spektar zahtijeva vezanih za visoke troškove života u Francuskoj.

(Izvor: AA)

Komentari