Macron: Odgovorni za nerede u Parizu će biti procesuirani

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da će svi odgovorni za nerede tokom protesta u Parizu biti privedeni i procesuirani, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što se događalo na protestima u Parizu nema nikakve veze s mirnim izražavanjem legitimne ljutnje“, kazao je Macron novinarima po završetku samita zemalja G-20 u argentinskom Buenos Airesu.

Pariz je već dvije sedmice poprište masovnih protesta zbog Macronove odluke o povećanju poreza na gorivo.

Tokom jučerašnjeg protesta demonstranti su kamenovali policiju i objekte u Jelisejskoj ulici, u srcu Pariza.

Ističući da je spreman razgovarati o legitimnim zahtjevima demonstranata, Macron je kazao da je apsolutno protiv svakog nasilja i da se odgovorni za jučerašnji kaos u Parizu moraju izvesti pred lice pravde.

Macron je jedini lidera zapadnih zemalja koji se na marginama samita u Buenos Airesu sastao sa prvim saudijskim prestolonasljednikom Muhammedom bin Salmanom koji se suočava s ozbiljnim optužbama zbog nedavnog brutalnog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Francuski predsjednik otkrio je kako je Bin Salmanu kazao da cijeli svijet želi saznati sve detalje o Khashoggijevom ubistvu.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

(Izvor: AA)

Komentari