Francuska policija noć provela u pripravnosti, Pariz se raščišćava

Francuska policija bila je u pripravnosti tokom cijele noći iako se većina demonstranata povukla, a u Parizu je od jutros u toku velika operacija raščišćavanja posljedica antivladinih protesta “žutih prsluka”, prenose francuski mediji.

Demonstranti su se na jučerašnjim protestima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa francuskom policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prijestonica bila izložena najgorem nasilju od studentskih protesta 1968. godine, navodi Reuters.

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je sinoć da je na protestu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima, također, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

“Situacija je sada pod kontrolom”, rekao je Castner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Edouardom Philippeom.

Kako je naveo, 120 demonstranata i skoro 20 policajaca je povrijeđeno tokom sukoba širom zemlje.

Uhapšeno je blizu 1.000 ljudi, 620 u Parizu, pošto je policija pronašla potencijalno oružje kao što su čekići, bejzbol palice i slično.

Filip je rekao da će policija ostati u pripravnosti tokom noći jer su neki demonstranti nastavili da, kako je naveo, “lutaju gradom”.

Grupa mladih ljudi, većina s maskama na licu, nastavila je da se sukobljava s policijom u području oko pariškog Trga Republike, a neke prodavnice su opljačkane.

(Izvor: Fena)

Komentari