Željka Cvijanović odlikovala srbijansku premijerku Anu Brnabić

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske odlikovala je danas Anu Brnabić, predsjednicu Vlade Srbije Ordenom Republike Srpske na lenti povodom Dana RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je potvrda odgovorne politike predsjednika i Vlade Republike Srbije i biće stalni podsjetnik na obaveze i dužnosti koje nosi naš bratski odnos. To je odnos prevazilazi formalne, uobičajene okvire saradnje, i u kom postoji u svakom smislu nešto mnogo veće i značajnije od samo diplomatskog i administrativnog”, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić u Banjaluci nakon odlikovanja.

Objasnila je da je riječ o konretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak RS-a. Čestitala je građanima Dan RS-a, navodeći da je potrebno da se “ne zaboravljajući prošlost okrenemo budućnosti, saradnji, miru i stabilnosti i brizi za generacije koje dolaze iza nas”.

“Odnos RS-a i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci ne samo na riječima već i na konkretnim projektima, koji svi do jednog imaju za cilj drugačiju budućnost za sve građane”, rekla je Brnabić.

Inače, Orden Republike Srpske na lenti 1994. godine dodijeljeni i tadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću i generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću, inače, haškim osuđenicima za genocid i zločine protiv čovječnosti, kao i visokim zvaničnicima RS-a Nikoli Koljeviću i Biljani Plavšić, te književniku Vojislavu Maksimoviću i predsjedniku SRS-a Vojislavu Šešelju.

Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U januaru prošle godine deset delegata u Vijeću naroda RS dostavilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta”.

(Izvor: AA)

Komentari