Ruski party u Beogradu

Srbi u Putinu vide jedinu nadu da na Kosovu na kraju bude makar neriješeno. A Vladimir Vladimirovič pokušava da uz Rusiju pod sankcijama jače veže jedinu preostalu rusofilnu zemlju u ovom dijelu svijeta.

Tabloidi broje Putinove specijalce koji dolaze u zemlju kako bi čuvali predsjednika od nesavjesnih pripadnika bratskog naroda. Njih 250, naspram 7.000 srpskih policajaca. Dežurni vojno-estradni analitičari zabavljaju masu pikanterijama iz ruske vojne kuhinje. Grad će u četvrtak biti mrtav za promet, mnogo mrtviji nego za vrijeme redovnih prosvjeda. Ne smije se zaboraviti ni Vučićev orden – znate ono, Pašić pa Vučić.

Orden budi rusofilna sjećanja Europejca Vučića na radikala Vučića. Kako? Pa lijepo, jedan od zaslužnih ordenaša je i Vladimir Žirinovski, velikoruska verzija Šešelja. Njega je uz svoje mentore Voju i Tomu, mlađahni Vučić dočekao u Beogradu 1995. A sada je na istoj listi odličnika s tim čovjekom, s kojim je dijelio agresivni nastup i militantne vrijednosti. Dobro, na listi odlikovanih svjetskih čelnika je i Lukašenko, a on bi već bio sličniji Milu. Mada, i Vučić vodi i stranku i državu autoritativno kao direktor kolhoza. Pa je sličnost ipak tu.

Predsjednik je izuzetno sretan zbog ovog odlikovanja, dakle, bolje je ne dirati ga. Svi u Srbiji odahnu kad je on sretan, barem se u trenucima sreće pred kamerama ne svađa sa odsutnim protivnicima.

Nevladine vladine organizacije

Vladimir Vladimirovič može mirne duše krenuti u šetnju do Hrama Svetog Save. Doduše, još se tu i tamo dimi smola na platou pred Hramom, ali utabat će to nogama obožavatelji Putinovog lika i djela. Isti oni koji se u velikoj većini poklapaju sa obožavateljima Vučićevog lika i djela.

Vučićeva stranka doduše tvrdi da nema ništa s organizacijom najavljene masovne rusofilske šetnje od Palače Albanije do Hrama. To navodno organiziraju neki građani, udruženi u nevladine organizacije. Istana, to su redom bivši političari propalih desničarskih strančica. Ali nema veze, svatko zaslužuje drugu šansu.

Vučić se trudi da doček predstavi kao općenarodno veselje. S druge strane, ponekom se omakne reč „kontramiting”. Tek toliko da se zna – vi imate zviždaljke, mi imamo Putina! Tako voljeni gost iz Rusije postaje i stranački prijatelj.

Balkan - Konflikt zwischen Kosovo und Serbien - Trump und Putin (Getty Images/AFP/A. Isakovic)Sveprisutno pitanje Kosova

Na internetu se nagađa je li naprednjačka dnevnica za odlazak u Beograd i mahanje ruskim zastavicama 1.500 dinara ili, kao što je jedan šaljivdžija objavio, pet litara mlijeka. To za sada nitko nije utvrdio.

Što smo još uspeli do sada saznati? Od predsjednika Srbije osobno – da Putin ljubi poklonjene srpske ikone i odlično svira klavir. To je Vučić sebi malo dao oduška, odajući privatne detalje svojih podmoskovskih večeri. Onaj kome Putin svira klavir i čiju ikonu ljubi – taj je svakako ruski čovjek. Europski, a ruski. Dakle, htio to ili ne, Putin Vučiću podiže rejting kod Srba.

Što Putin dobiva ovim beogradskim spektaklom? Boris Varga, politolog i vanjskopolitički komentator kaže da jedno prošlogodišnje istraživanje javnog mnijenja u Rusiji pokazuje da građani Rusije Putina smatraju odgovornim za loše stanje u državi. „Zato Vladimiru Vladimiroviču treba jedan vidljivi vanjskopolitički izlet u regiju i državu koja nije postsovjetska banana republika, nego država kandidat za EU, gdje Putina vole, poštuju i podržavaju, a to je Srbija”.

Šta Putin donosi?

Pogledajte video04:52

Povratak ratnika iz Ukrajine u Srbiju

Boris Varga smatra da gotovo da ne postoji konkretan projekt s Rusijom koji bi i Srbiji donosio veću dobit. „Putin najvjerojatnije neće Srbiji donijeti veće direktne investicije, jer su one sama Rusija u krizi i pod sankcijama potrebne”, kaže on.

Ipak, bit će potpisan 21 sporazum. Mada se sporazumi odnose na međusveučilišnu suradnju, mirno korištenje atomske energije, željeznicu, jedan je posebno zanimljiv: plan konsultacija Ministarstava vanjskih poslova Rusije i Srbije za 2019/20. godinu, koji će, prema Sputnjikovim navodima, parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić. U te dvije godine sigurno neće biti uvođenja sankcija Rusiji.

Direktor beogradske kancelarije zaklade Heinrich Böll, Simon Ilse podsjeća na poglavlje 31 u pregovorima Srbije i EU-a koje se odnosi na zajedničku vanjsku politiku Europske unije. Ono obavezuje Srbiju da prihvati sankcije. Inače ništa od članstva: „To će ići samo ako se prihvate sankcije koje je EU uvela nakon aneksije Krima”.

U vezi s tim, Vučić u svom svađalačkom stilu preko Pinka poručuje Bruxellesu: „Imate više od pola poglavlja da nam otvorite, a propisano je da to bude kada bude zatvarano, tako da ni vi sami ne znate kada ćete to da nam otvorite, a kamoli kada ćete to da nam zatvorite”.

Prevedeno na srpski, Vučić će reagirati kad bude morao, a i to – tko zna kada. Do tada – Kaljinka.

Od prašine koja se često diže zbog vojne suradnje s Moskvom ne vidi se mnogo važnija stavka – Euroazijska ekonomska unija koju predvodi Rusija bit će, ukoliko se Srbija pridruži, novi problem u pristupnim pregovorima sa Bruxellesom.

Nacionalni rezon

Russland Ukraine Krim Konflikt (Reuters/A. Dmitrieva)Nezgodno pitanje Krima, sankcija i Europske unije – ruski brodovi pred Krimom

Mnogi u Putinu vide jedinu nadu da na Kosovu na kraju bude makar neriješeno. A Vladimir Vladimirovič samo pokušava da uz Rusiju pod sankcijama jače veže jedinu preostalu rusofilnu zemlju u ovom dijelu svijeta, ako je moguće uz minimum ulaganja. Moskva je u tome majstor da od malo napravi puno. Pri tome su svi vojni pokloni, od isporučenih aviona do obećanih tenkova, unaprijed naplaćeni.

Ruski plin je u Srbiji skuplji nego u Njemačkoj, što je logično jer Srbija nema „Sjeverni tok” kao Nijemci. Ali nema ni „Južni”, koji se, sjećate li se, poslije slavnih najava neslavno pretvorio u maglu i dim. Sada se bude nove nade da će „Turski tok” preko Bugarske stići do srpskih granica.

Putin će sigurno biti zadovoljan toplim dočekom u Beogradu. No, on je po prirodi šahist. Pored neuvođenja sankcija i srpske vojne neutralnosti, njega najviše interesira diplomatski status za osoblje Humanitarnog centra u Nišu. Da bi ruski humanitarci imali isti status kao osoblje Sejvernoatlanskog pakta, koje je u Srbiji već nedodirljivo. Zna Putin dobro da čovjeku na zadatku u tuđoj, bratskoj zemlji može iznenada zatrebati zaštita. Kao obavještajac je gledao izbliza kako se u Lepzigu osipa Berlinski zid.

Izvor: DW

Komentari