Rusija upozorila SAD da se vojno ne miješa u Venecuelu

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se vojno ne miješaju u stanje u Venecueli jer bi takav korak mogao imati katastrofalne posljedice, javlja Anadolu Agency (AA).

Rjabkov je u izjavi medijima komentarisao odluku SAD-a da podrži Juana Guaida koji se proglasio privremenim predsjednikom države.

Optužio je SAD i još nekoliko zemalja da uz različite izgovore povećavaju pritisak na Venecuelu te ukazao na trend produbljenja razlika među državama na tom području.

Naglasio je kako Rusija neće prekinuti saradnju s Venecuelom.

”Venecuela je naš strateški partner i nastavit će to biti. Zajedno s Venecuelom ćemo štititi suverenitet i nemiješanje u unutrašnja pitanja“, rekao je Rjabkov.

Osvrnuo se i na mogućnost američke vojne intervencije u Venecueli.

”Upozoravamo SAD kada je riječ o mogućnoj vojnoj intervenciji na Venecuelu. Takav korak bi mogao imati katastrofalne posljedice“, smatra Rjabkov.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u parlamentu te zemlje. Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se proglasio privremenim šefom države.

Izvor: AA

Komentari