Tokom protesta u Venecueli uhapšeno više od 260 osoba

Tokom protesta, koji se od početka sedmice održavaju u Venecueli, privedeno je 268 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Međutim, izvori opozicije navode da su privedene 364, a poginulo 26 osoba.

Komandant jedinice za stratešku odbranu William Serantes Pinto izjavio je za lokalne medije da je privedeno 268 osoba, koje su bile umiješane u nerede od ove sedmice.

Centar za posmatranje socijalnih problema u Venecueli, koji djeluje pri opoziciji, naveo je da je tokom nereda poginulo 26 osoba. Međutim, zvanične institucije se još nisu oglasile u vezi s ovim navodima.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom.

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Izvor: AA

Komentari