Od polarne hladnoće u SAD-u umrla 21 osoba

Ekstremno niske temperature i dalje traju na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do smrtnih slučajeva i zatvaranja škola, vladinih ureda i pretrpanosti bolnica na tom području, javlja Anadolu Agency.

Sjever SAD-a zahvatile su polarne temperature i arktički vjetar, pa su lokalne vlasti bile prisiljene proglasiti vanredno stanje kako bi zaštitile najugroženije dijelove zemlje.

Izvještaju o smrtnim slučajevima i dalje se mijenjaju pa posljednji podaci govore da je od posljedica ekstremno niskih temperatura preminula 21 osoba. Iz bolnica navode da su primili stotine osoba zbog različitih prehlada.

U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, u četvrtak se temperatura spuštala i do minus 29 stepeni Celzijusa što je deset stepeni hladnije nego 1985. godine, kada je zabilježena rekordno niska temperatura za to područje.

Rekordno niska temperatura izmjerena je u Illinoisu, i to minus 30 stepeni. U četvrtak ujutro su i u Wisconsinu zabilježena minus 32 stepena, što je najniža izmjerena od 1985. godine.

Zapadni New York zahvatila je snježna oluja koja je donijela novih 50 centimetara snijega.

U gradu Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutru spustila na minus 40 stepeni, a kasnije i do  minus 53 stepena.

Vlasti u Illinoisu, Wisconsinu i Michiganu su izdale upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 miliona ljudi.

Kako bi se zaštitili od ledenog vjetra, ljudi izlaze van prekrivajući oči skijaškim maskama. Zbog niskih temperatura su zatvorene i škole u pojedinim gradovima, dok je otkazano više od 2.500 domaćih i međunarodnih letova.

Ledeni vjetar je stigao iz arktičkog kruga i kreće se prema istočnoj obali SAD-a, a procjene su da će se vrijeme stabilizovati tokom vikenda.

Izvor: AA

Komentari