Maas: Njemačka je zabrinuta zbog ponašanja Rusije

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je kako je zabrinut zbog izjava koje dolaze iz Rusije u kontekstu Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i ponašanja Rusije u vezi s Kerčkim moreuzom, javlja Anadolu Agency (AA).

Maas je, na konferenciji za novinare održanoj nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Latvije Edgarsom Renkevicsem, kazao kako se situacija u okolini Evrope posljednjih godina nikako nije smirila.

“Zabrinuti smo zbog izjava Rusije o INF-u a isto tako nas zabrinjava ponašanje Rusije u vezi s Kerčkim moreuzom”, kazao je Maas, naglasivši ipak kako je neophodno nastaviti dijalog s Rusijom kako bi se iznijeli interesi Evrope.

Govoreći o situaciji u Siriji, Maas je naglasio kako je stav Evropske unije (EU) po tom pitanju jasan, te kako je kretanje u smjeru koji su ranije odredili Ujedinjeni narodi (UN).

Podvukao je kako je želja njegove zemlje da se postigne sporazum oko formiranja ustavotvorne komisije za Siriju, da se provedu ustavne reforme, te u konačnici pokrene politički proces u kojem bi se mogli održati demokratski izbori u toj zemlji.

Izvor: AA

Komentari