Međunarodni novinarski institut osudio hapšenje fotografa Anadolu Agency

Međunarodni novinarski institut (IPI) u subotu je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskog hapšenja i deportacije Mustafe al-Kharoufa, fotografa Anadolu Agency (AA).

“Zabrinuti smo da je hapšenje Al-Kharoufa 22. januara i naknadna odluka o deportaciji zasnovana na njegovom radu kao novinara koji izvještava o pitanjima koja su neugodna za Vladu Izraela“, kaže Scott Griffen, zamjenik direktora IPI-a, čije je sjedište u Beču, u pismu izraelskom ministru unutrašnjih poslova Aryehu Deri i dodaje:

“Vlada Izraela nije navela nikakav razlog za njegovo hapšenje i protiv njega nije pokrenut nikakav krivični predmet.“

Izraelska policija uhapsila je Al-Kharoufa 22. januara. Od tada se nalazi u Centru za deportaciju ilegalnih stranih migranata.

Izraelski tužioci za Al-Kharoufa, koji je rođen u Alžiru, traže protjerivanje sa Zapadne obale u susjedni Jordan, uprkos činjenici da njegova porodica potiče iz Jerusalema.

Al-Kharoufa posjeduje tip jordanskog pasoša koji mu omogućava da putuje u susjedne arapske zemlje, ali mu ne odobrava pravo na državljanstvo ili boravište u Jordanu.

Griffen je pozvao Derija da poštuje ljudska prava i brani slobodu medija, tako što će osigurati da Al-Kharoufa bude pušten iz zatvora i da povuče odluku o deportaciji.

“Izuzetno smo zabrinuti da, ako bude deportovan, Al-Kharoufa neće moći da ode niti u jednu zemlju, jer je tehnički osoba bez državljanstva. Odvajanje od porodice predstavljalo bi grubo kršenje ljudski prava i smatralo bi se pokušajem ušutkivanja novinara“, poručio je Griffen.

Oglasili su se i Reporteri bez granica (RSF) koji su preko Twittera pozvali izraelsku Vladu da oslobodi Al-Kharoufa i dopusti mu da dobije boravišne dokumente.

“Bilo bi neprihvatljivo da zbog svog novinarskog rada bude deportovan u zemlju s kojom nema nikakve veze“, naglasili su iz RSF-a.

Al-Kharoufa radi kao fotograf za Anadolu Agency od augusta prošle godine.

Izvor: AA

Komentari