Napadi Assadovih snaga: Iz ruševina u Idlibu izvučena tromjesečna beba

I dalje traju napadi snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na naselja u regiji Idlib, javlja Anadolu Agency (AA).

Režimske snage i njima lojalne proiranske militantne grupe izvele su napade na gradove Khan Sjaykhun i Saraqib u provinciji Idlib. Na meti su bili i gradovi u provinciji Hame, koje zajedno čine deeskalacijsku zonu na sjeveroistoku Sirije.

Tokom akcija traženja i spašavanja na području Cisir es Sugura u Idlibu, ispod ruševina je izvučena tromjesečna beba.

Naselja na jugoistoku Idliba su od ranih jutarnjih sati mete Assadovih snaga. U petak uveče su na selo Haviz ispaljene desetine projektila.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu izvele su niz artiljerijskih i zračnih napada u toj regiji.

Mreža za ljudska prava u Siriji (SNHR) ranije je navela da je u režimskim napadima od početka godine u Idlibu ubijeno više od 112, a ranjeno više od 340 civila.

Snage Assadovog režima su od početka februara pojačale napade na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu. Od tada pa do danas je oko 8.000 porodica iz Idliba izbjeglo na teritorij Turske i zbrinuto u tamošnje kampove.

Od potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije, koji ima za cilj zaštititi primirje u Idlibu, oko 25.000 porodica je bilo primorano da napusti svoje domove.

Izvor: AA

Komentari