Dodik: Danas u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavio je da će danas u Sarajevu biti održan sastanak na kojem bi mogao biti finalizovan dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da imamo finalnu izjavu o principima vezanim za formiranje vlasti, želim da naglasim da se u BiH ne pravi nikakva koalicija, ni politička ni programska, nego da smo okupljeni u skladu sa Ustavom i zakonima i da ćemo uspjeti da danas finalizujemo to sve”, kazao je Dodik i dodao da je tekst izjave prihvatljiv i da očekuje da se drugi partneri s tim slože.

On je rekao i da je moguće da u narednim danima, odnosno za dva- tri dana, bude održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti predložen predsjedavajući Savjeta ministara.

“Dobro bi bilo da to uradimo do momenta posjete komesara za proširenje EU Johanesa Hana Sarajevu, a to je krajem mjeseca”, rekao je Dodik i dodao da predloženim tekstom izjave nisu raspodijeljeni resori u Savjetu ministara BiH.

On je istakao da je kroz prethodne sastanke jasno da Evropska unija iskazuje očekivanje da se ovo pitanje što prije riješi, a da je osim formiranja vlasti, među najvažnijim zadacima bilo pitanje rominga i certificiranja visokoškolskih ustanova.

Milorad Dodik, prisustvovao je danas sastanku u Banjaluci koji je organizovala Željka Cvijanović, predsjednik RS, na kojem su učestvovali i članovi Vlade RS i predstavnici stranaka koje u Narodnoj skupštini RS čine vladajuću koaliciju.

Na ovom sastanku bilo je govora o 100 dana rada Vlade RS, a Željka Cvijanović je nakon sastanka istakla da je u prvih 100 dana došlo do povećanja plata prosvjetnim radnicima, pripadnicima MUP-a RS i do redovnog usklađivanja penzija.

Prema njenim riječima, u toku je realizacija važnih infrastrukturnih projekata kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, kao i energetski projekti sa Srbijom – HE Foča i Paunci, te Buk Bijela, a u planu je magistralni gasovod kroz RS i sekundarni gasovodi kao stvaranje pretpostavki za bolju privredu.

“Opredjeljenje ostaje da se dođe do rasta BDP od 4,5, pet ili šest odsto”, rekla je Cvijanović i dodala da ostaju opredijeljeni za jačanje demografske slike.

Istakla je da se dodatno radi na jačanju privrede, većem broju radnih mjesta u realnom sektoru, smanjenju u administraciji, kao i da se moraju povećavati plate.

“Želimo da se brzo dođe do dogovora o Savjetu ministara, smatramo da to ne treba opterećivati temama koje nisu neophodne, ali važno je da se završi formiranje vlasti da bi projekti i aranžmani mogli da se dese i da građani ne trpe štetu”, rekla je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o slučaju Dragičević i ekshumaciji tijela ubijenog Davida Dragičevića,  Milorad Dodik je istakao da je u pitanju tragični događaj koji je uznemirio sve, još jednom izrazio saučešće porodici i naglasio da je tužilaštvo jedino nadležno za ovaj slučaj. Prema njegovim riječima, u slučaj Dragičević iskorišten je za političke svrhe.

O zabrani okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci, Radovan Višković, premijer RS, rekao je da ne može da se dešava okupljanje ako će se nanositi šteta ostalim građanima i da u toj odluci nema politike već je na prvom mjestu bezbjednost svih građana.

Komentarišući uticaj predstojeće presude Radovanu Karadžiću na političke prilike u BiH, Željka Cvijanović rekla je da do sada “nije vidjela nijednu presudu koja je služila pomirenju ili pravdi”.

Milorad Dodik je naglasio da afere u okviru samog Haškog suda o nestanku dokaza nisu doprinijele povjerenju u odluke suda.

“Ovdje je uobičajeno mišljenje da taj sud nije pravičan i da ne sudi u skladu sa pravom i da nije u funkciji pomirenja”, rekao je Dodik.

Govoreći o protestima u Beogradu, Dodik je rekao da je u pitanju pogrešno izabrano vrijeme da se takva poruka šalje iz Srbije, zato što Srbiji treba snaga za pregovarački proces sa Prištinom i da bi bilo logično da se sve nacionalne i političke snage se okupe oko pregovarača.

“Svaka vrsta nestabilnosti izaziva asocijaciju da su ti događaji kreirani ili podmetnuti Srbiji da bi smanjili njenu snagu, na taj način to posmatram. Treba poštovati legitimno izabrane institucije, predsjednika Srbije i sve stvari rješavati na dan izbora, a koliko razumijem, tamo se i razgovara na tu temu da se dođe do izbora”, rekao je Dodik.

O novom migrantskom talasu Dodik je istakao da se “pokazalo da je BiH nesposobna da reaguje na to pitanje”.

“Smatram da granicu BiH prema rutama odakle dolaze migranti treba učiniti neprolaznom isto kao što to ne da ni Evropa, dakle treba je potpuno hermetički zatvoriti”, rekao je Dodik.

Izvor: AA

Komentari