Prestati s veličanjem ratnih zločinaca i vrijeđanjem žrtava

Dešavanja u Srebrenici, Fazlagića Kuli, Višegradu, Prijedoru, Vlasenici i prijetnje u Bosanskom Novom, odraz su kontinuirane sistemske diskriminacije prema Bošnjacima, koju provodi entitetska vlast, ali i širenja tendenciozne teze da su Bošnjaci neprijatelji entiteta i srpskog naroda, zaključeno je jučer na sastanku izabranih i imenovanih bošnjačkih zvaničnika u Republici Srpskoj, održanom u Kabinetu potpredsjednika RS u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Edin Ramić, predsjednik Kluba Zajedno za BiH u NSRS, Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS i Mihnet Okić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

“Očekujemo od Tužilaštva da se napadi na Bošnjake u ovom entitetu tretiraju i kvalificiraju kao krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, te da se svi dosadašnji slučajevi što hitnije riješe”, navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na sastanku, na kojem se razgovaralo o nedavnim incidentima, napadima i prijetnjama povratnicima, te o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u ovom dijelu BiH.

“Ukoliko vlast nastavi sa sistemskom diskriminacijom i RTRS sa tendencioznim izvještavanjem, strahujemo od nastavka incidenata, koji se ne mogu smatrati samo kao incidenti, već kao rezultat organizovanog i smišljenog djelovanja. Pozivamo Vladu entiteta RS u Bosni i Hercegovini da počne poštovati Ustav entiteta, posebno član 7. i član 97., te da omogući izučavanje bosanskog jezika i zastupljenost konstitutivnih naroda u organima entiteta”, navodi se u izjavi.

Osim toga, učesnici sastanka pozivaju javni servis RTRS i druge medije da prestanu sa širenjem teze da su Bošnjaci neprijatelji Srba i entiteta.

“Tražimo od vlasti entiteta, medija, ali i građana da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice pred dva međunarodna suda – Međunarodnim sudom pravde u Hagu i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju o počinjenim zločinima, udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinu genocida u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica nad Bošnjacima muslimanima. Očekujemo da vlasti, mediji i građani prestanu veličati ratne zločince i vrijeđati preživjele žrtve”, navodi se u usvojenoj izjavi.

Dodaje se da su Bošnjaci konstitutivan narod na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Živimo u ovom entitetu opredijeljeni za mir i zajednički život sa našim komšijama bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i očekujemo isti odnos naših komšija i vlasti prema nama”, navodi se u izjavi.

Izvor: AA

Komentari