U Francuskoj nastavljeni antivladini protesti: Uhapšeno 43 demonstranata

Širom Francuske jučer su nastavljeni masovni antivladini protesti pokreta “Žuti prsluci”, a policija je uhapsila najmanje 43 demonstranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasti Francuske su zbog ranijih nereda zabranile održavanje protesta u više gradova i ograničile pristup aveniji Champs-Elysees u centru Pariza.

Međutim, demonstranti su ponovo marširali Parizom kako bi nastavili vršiti pritisak na predsjednika Emmanuela Macrona da učini više i pomogne radničkoj klasi, promjeni francusku politiku ili se potpuno povuče.

Protesti su jučer održani u Ruanu, Lilleu i u istočnom Parizu, na Place de la Republique.

Tokom protesta došlo je do naguravanja demonstranata i policije, a uhapšeno je najmanje 43 demonstranata.

Ukupno osmoro demonstranata, uključujući i lidera “Žutih prsluka” Erica Drueta, terete se za pokušaj organiziranja protesta u neredu u Parizu.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je na subotnjim protestima učestvovalo 22.300 demonstranata, dok organizatori protesta tvrde da se radilo o 73.420 demonstranata.

Protesti pokreta “Žuti prsluci” počeli su u novembru prošle godine zbog poskupljenja goriva, a brzo su prerasli u šire antivladine proteste. U neredima na ulicama život je izgubilo najmanje 11, a povrijeđeno je najmanje 2.000 osoba.

Tokom protesta uhapšeno je najmanje 8.400 demonstranata, a 2.000 uhapšenih su i dalje u pritvoru.

Izvor: AA

Komentari