Loš položaj domaćih univerziteta na svjetskim rang listama

Ne možemo da budemo zadovoljni sa položajem domaćih univerziteta na svjetskim rang listama univerziteta jer su naša dva univerziteta na “Šangajskoj listi” i “Times Higher Education” tek nakon 3.000-te pozicije, izjavio je danas Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, javlja Anadolu Agency (AA)

“Ministri bilo kojih vlada u regionu ne mogu da budu zadovoljni stanjem na tim rang listama, s obzirom ni da drugib univerziteti u regionu se ne pojavljuju u prvih 1.000 mjesta. Mislim da moramo kao region razbijemo hermetičku zatvorenost akademske zajednice i da poboljšamo idljivost u globalnim okvirima”, naglasio je Rajčević.

Prema njegovim riječima jedna od nacitiraniijih rang lista je “Webometrics”, koja se odnosi na međunarodnu vidljivost u smislu virtuelnog okruženja koliko su citirani radovi univerizeta na webu, gdje je Univerzitet u Banjaluci značajno porpavio svoju poziciju.

Danas se u Banjaluci održava Konferencija o internacionalizaciji u visokom obrazovanju, na kojoj će učestvovuju predstavnici svih visokoškolskih ustanove iz RS-a, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja, predstavnici studenata dva javna univerziteta iz RS-a kao i visokoškolske ustanove i druge institucije – partneri iz projekta STINT iz drugih dijelova BiH.

Cilj konferencije je podsticanje dijaloga i razmjena iskustava između visokoškolskih ustanova u oblasti internacionalizacije, mobilnosti i priznavanja kao i usvajanje zaključaka o daljim aktivnostima na realizaciji internacionalizacije kao strateškog cilja razvoja visokog obrazovanja, nauke i inovativnosti.

“Strateški cilj i opredjeljenje Vlade RS-a je da se poveća i naučna produktivnost i vidljivost univerziteta u međunarodnim okvirima”, rekao je Rajčević i dodao da je cilj prvenstveno povećati vidljivost na relevantnim svjetskim rang listama.

Prema riječima Biljane Antunović, prorektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci ovaj univerzitet internacionalizaciju ostvaruje kroz četiri strateška cilja, politike intenacionalizacije, internacionalizacija nauke nastave i sistem podrške.

“Prvi korak bi bio takozvano stvaranje prozora mobilnosti, gdje bismo strane studente doveli na jedan semestar studiranja na određene studijske programe, a naredni korak bi bio licenciranje stdijskih programa na engleskom jeziku. Radili smo istraživanja, imao kadar sa bogatim međunarodnim iskustvom i smatramo to jednim od naših prednosti u narednom periodu internacionalizacije”, rekla je Biljana Antunović.

Govoreći o procesu reakreditacije univerziteta u Banjaluci i Istočnog Sarajeva Rajčević je rekao da čekaju stav Delegacije Evropske unije u BiH o tome da da li priznaju status reakreditovanih univerziteta sa teritorije RS.

“Nadam se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje, s obzriom da su univerziteti ispunila sve zakonske uslove”, rekao je Rajčević.

Dodao je da očekuje od Agencije na nivou BiH da upiše univerzitete iz RS-a u državni registar, a ukoliko se to ne desi po isteku roka krajem ove sedmice Vlada RS-a će morati pristupiti mjerama koje je najavila.

Vlada je prošle sedmice dala rok Agenciji za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta BiH da Univerzitet u Banjaluci i Istočnom Sarajevu upiše u državni registar reakreditovanih ustanova, a da će ukoliko se to ne desi izdati instrukciju članovima Upravnog odbora i zamjeniku direktora Agencije iz reda  srpskog naroda da do daljnjeg zamrznu svoj rad, a istovremeno će se pokrenuti inicajtiva za smjenu direktora i tražiti povlačenje rektora iz RS iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH do daljnjeg. Sljedeći korak Vlade RS-a trebalo bi da bude definisanje u okviru novog zakona o visokom obrazovanju normativna rješenja u pravcu nepriznavanja nadležnosti  agencije na nivou BiH.

Izvor: AA

Komentari