U Meksiku uhapšene stotine migranata

Meksička policija uhapsila je stotine migranata iz Srednje Amerike, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda za migracije potvrđeno je da je u Chiapasu uhapšeno oko 400 migranata koji su pokušavali doći do granice Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U konvoju se nalazilo oko 3.000 migranata.

Prema podacima Instituta za migracije, u skloništima u Chiapasu nalazi se 5.336 migranata i očekivalo se da će 1.500 od tog broja biti deportovano.

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuane.

Mnogi migranti odlučili su se na bijeg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD. Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u namjeri da ih spriječe da pređu granicu.

Trump je ranije poručio da će zatvoriti granicu ukoliko Meksiko “odmah ne zaustavi nezakonite migracije u SAD”. Američki predsjednik je i ranije često isticao kako će zatvoriti granicu s Meksikom.

Migranti koji nezakonito prelaze američku granicu izazvali su ozbiljne napetosti između SAD-a i Meksika, a zatvaranje granice s Meksikom bilo je jedno od glavnih obećanja Trumpa u predizbornoj kampanji.

Izvor: AA

Komentari