Amerikanac se automobilom zabio u grupu misleći da su muslimani, pa uzvikivao “Isuse, hvala ti”

Najmanje četiri osobe su povrijeđene, među kojima je jedna maloljetna osoba u kritičnom stanju, nakon što se Amerikanac po imenu Isaiah Joel Peoples automobilom zabio u grupu pješaka u Kaliforniji. Policija je istragom utvrdila da je riječ o napadu iz mržnje, odnosno da je Peoples automobilom u pješake udario s namjerom, misleći da je riječ o muslimanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki mediji objavili su ranije kako je 34-godišnji Isaiah Joel Peoples, prošlog utorka automobilom udario pješake na trotoaru u gradu San Joseu, u saveznoj državi Kalifornija.

Šef policije i voditelj istrage u ovom slučaju Phan Ngo potvrdio je kako je optuženi s namjerom vozilom krenuo na pješake misleći da je riječ o muslimanima.

“Novi dokazi ukazuju na to da je optuženi s namjerom krenuo automobilom na pješake misleći na njihovu rasu i pripadnost musilmanskoj vjeri”, kazao je Ngo.

Prema izjavama očevidaca, Peoples je, nakon što se automobilom zabio u pješake, izgovarao: “Isuse, hvala ti. Isuse, hvala ti.”

Među pješacima u koje se Peoples zabio automobilom, su osobe od devet do 52 godine, a među njima je bilo žena i djece. Saznaje se također kako je 13-godišnja djevojčica porijeklom iz Azije, u kritičnom stanje te je zbrinuta na intenzivnu njegu.

Načelnik općine Sunnyvale Larri Klein, gdje se sve dogodilo, osudio je ovaj napad.

“Naše društvo je ujedinjeno potiv besmislenih slučajeva nasilja uzrokovanih mržnjom. Najoštrije osuđujemo ovakve napade”, kazao je Klein.

Policija je takodjer otkrila i detalj kako je Peoples služio u američkoj vojsci kao snajperist u Iraku 2005 i 2006. godine. Trenutno je zaposlen kao finansijski revizor u Pentagonu. Utvrđeno je također Peoples napad izvršio putujući ka grupi s kojom je zajedno čitao Bibliju.

Zamjenik glavnog tužioca u regiji Santa Clara Jay Boyarsky izjavio je kako se istraga u ovom slučaju nastavlja, da je Peoples proslijeđen sudu i tereti se za pokušaj ubistva osam osoba. U slučaju da se proglasi krivim prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Izvor: AA

Komentari